Business & Finance Τετάρτη 12/05/2021, 17:40
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Εν μέσω «πολιορκητικού κλοιού» για τρίτη διαδοχική ημέρα

Η μεγαλύτερη άνοδος του πληθωρισμού σε 12 έτη

Wall Street: Εν μέσω «πολιορκητικού κλοιού» για τρίτη διαδοχική ημέρα

Η πτωτική πορεία της Wall Street που έχει αρχίσει από την έναρξη της τρέχουσας εβδομάδας συνεχίζεται και σήμερα, με το αμερικανικό χρηματιστήριο να δείχνει αδυναμία να αναστρέψει το αρνητικό κλίμα, σε αντίθεση με τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, τα οποία σήμερα κινούνται ανοδικά, διαγράφοντας μέρος των βαριών απωλειών που υπέστησαν χθες. 

Ενώ τη Δευτέρα και την Τρίτη οι ανησυχίες για άνοδο του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, συντήρησαν το βαρύ κλίμα στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, σήμερα ήρθε η δημοσιοποίηση των τιμών καταναλωτή για τον Απρίλιο να επιβεβαιώσει τους φόβους αυτούς. 

Ειδικότερα σύμφωνα με τα επίσημα κυβερνητικά στοιχεία, ο πληθωρισμός τον περασμένο μήνα παρουσίασε τη μεγαλύτερη αύξησή του σε 12 χρόνια, καθώς σε μηνιαία βάση έτρεξε με ρυθμό 0,8%, από 0,6% τον Μάρτιο, η μεγαλύτερη θετική μεταβολή από το 2009. Σε ετήσια βάση, οι τιμές καταναλωτή σημείωσαν άνοδο 4,2%, από 2,6% τον Μάρτιο, η μεγαλύτερη μεταβολή από το 2008. 

Οι αγορές «τρέμουν» στο ενδεχόμενο της ανόδου του πληθωρισμού, καθώς θεωρούν ότι η ενεργοποίησή του θα προτρέψει τις κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες να αποσύρουν τα μέτρα στήριξης νωρίτερα από τις εξαγγελίες τους, οπως και να αυξηθούν τα επιτόκια, ενδεχόμενο ωστόσο που ειδικότερα οι κεντρικές τράπεζες έχουν αποκλείσει κατηγορηματικά.

Επίσης υπάρχουν ανησυχίες, ότι ο πληθωρισμός μπορεί να παραμείνει υψηλά, εν μέσω αναφορών ότι οι εταιρείες αυξάνουν τους μισθούς καθώς ανταγωνίζονται για τους λιγοστούς διαθέσιμους εργαζομένους.

Οι μετοχές των τραπεζών που ευνοούνται όταν τα επιτόκια είναι υψηλά καταγράφουν κέρδη, σε αντίθεση με αυτές των τεχνολογικών εταιρειών, οι οποίες και σήμερα υποχωρούν, καθώς είναι εταιρείες που τις ευνοεί ο υποτονικός πληθωρισμός και τα χαμηλά επιτόκια. 
Ο Dow Jones υποχωρεί κατά 0,77%, ο S&P 500 χάνει 0,88%, με τον Nasdaq να αποδυναμώνεται κατά 1,55%.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News