Business & Finance Δευτέρα 10/05/2021, 23:00
WALL STREET

Σε πτώση 2,55% ο Nasdaq – Με απώλειες S&P 500 και Dow

Σε πτώση 2,55% ο Nasdaq – Με απώλειες S&P 500 και Dow

H τεχνολογία παρέσυρε σε πτώση ολόκληρη τη Wall Street, καθώς οι επενδυτές εγκατέλειψαν τις μετοχές των «μεγάλων» της τεχνολογίας στοιχηματίζοντας σε επιχειρήσεις που συνδέονται άμεσα με τις προοπτικές της οικονομίας, κυρίως από τον κλάδο ενέργειας, χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και βαριάς βιομηχανίας, καθώς αρχίζει να επαναλειτουργεί η οικονομική και επιχειρηματική δραστηριότητα.  

Ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq υποχώρησε 2,55%, με τις μετοχές των Amazon και Αpple να καταγράφουν πτώση μεγαλύτερη από 2%. Ο δείκτης των blue chip, Dow Jones, απώλεσε τα αρχικά κέρδη του μέσα στα τελευταία λεπτά της συνεδρίασης, κλείνοντας με πτώση 0,10%, αφού όμως νωρίτερα κατέγραφε άνοδο μεγαλύτερη από 300 μονάδες, αγγίζοντας ενδοσυνεδριακά νέο ιστορικό υψηλό. Ο S&P 500 έκλεισε με απώλειες 1,04%. 

«Η αγορά έδειξε πολύ ξεκάθαρα τη στροφή της από τις μετοχές ανάπτυξης σε άλλους τομείς», ανέφερε ο Πολ Νόλτε, διαχειριστής κεφαλαίου της Kingsview Asset Management, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η στροφή αυτή έρχεται σε αντίθεση με την περιορισμένη προσφορά πρώτων υλών, η οποία πυροδοτεί ανησυχίες για πληθωρισμό.

Οι πληθωριστικές προσδοκίες στην αμερικανική αγορά εκτινάχθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια δεκαετίας, με τις τιμές των εμπορευμάτων, στέγης και γενικότερα καταναλωτικών αγαθών να καταγράφουν σημαντική άνοδο. 

Για το λόγο αυτό και η προσοχή των επενδυτών είναι στραμμένη στα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή που ανακοινώνονται στις ΗΠΑ την Τετάρτη. 

Οι μετοχές των εταιρειών από τον ενεργειακό κλάδο, όπως Marathon Oil, Occidental Petroleum και Devon Energy σημείωσαν άνοδο περίπου 2%. 

Επίσης, οι μετοχές των ηλεκτρικών οχημάτων έβαλαν τέρμα στην ανοδική τους πορεία με τις Tesla και Fisker να χάνουν έδαφος. 

Από την άλλη πλευρά, η περίοδος εταιρικών αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου βαίνει προς το τέλος της, με 439 εισηγμένες στο δείκτη S&P 500 επιχειρήσεις να έχουν μέχρι στιγμής ανακοινώσει αποτελέσματα. Εξ αυτών, το 87% έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες των αναλυτών, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv. Αναλυτές αναμένουν για εφέτος εταιρικά κέρδη αυξημένα κατά 50,4% από πέρυσι, προβλέψεις διπλάσιες από αυτές που είχαν κάνει στις αρχές Απριλίου.  

 
 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News