Business & Finance Δευτέρα 10/05/2021, 21:30
ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ

Στερλίνα: «Εσπασε» και το φράγμα του 1,41 έναντι του δολαρίου

Στερλίνα: «Εσπασε» και το φράγμα του 1,41 έναντι του δολαρίου

Σε νικητή της σημερινής συνεδρίασης αναδείχθηκε η στερλίνα, ξεπερνώντας το φράγμα του 1,41 έναντι του δολαρίου και αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια μεγαλύτερη των δύο μηνών, χάρη στα βελτιωμένα οικονομικά μακροοικονομικά και στην άποψη της αγοράς ότι δεν τίθεται τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα θέμα δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας.

Τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας κέρδισαν χθες την πλειοψηφία του σκωτσέζικου κοινοβουλίου, ανοίγοντας το δρόμο για μία πολιτική, νομική αλλά και θεσμική μάχη με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον σχετικά με το μέλλον της Σκωτίας. Ωστόσο, η στερλίνα ενισχύθηκε καθώς αναλυτές δεν βλέπουν άμεση κίνηση από την εξέλιξη αυτή χαιρετίζοντας το γεγονός ότι η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέργκον είπε ότι πρωταρχικό της μέλημα είναι η αντιμετώπιση της πανδημίας, παρότι σκοπεύει να προβεί σε δεύτερο δημοψήφισμα, κάτι ωστόσο που θα χρειαστεί την έγκριση του Βρετανού πρωθυπουργού, ο οποίος έχει αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο. 

Η στερλίνα ενισχύθηκε ενδοσυνεδριακά 1,1% έναντι του δολαρίου με την ισοτιμία στο 1,4138, ενώ έναντι του ευρώ κατέγραφε άνοδο μίας ποσοστιαίας μονάδας, διαμορφούμενη στις 86,06 πένες, στη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από το Δεκέμβριο του 2020.

Αναλυτές απέδωσαν επίσης την άνοδο της στερλίνας στην εξασθένηση του δολαρίου, ενώ κάποιοι την θεώρησαν καθυστερημένη αντίδραση στην αναθεώρηση των προβλέψεων της Τράπεζας της Αγγλίας για την ανάπτυξη του βρετανικού ΑΕΠ το 2021. Η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε επίσης ότι θα περιορίσει τις αγορές ομολόγων της από τον Αύγουστο, υπογραμμίζονας ωστόσο ότι αυτό δεν σημαίνει ότι θα αποσύρει τα μέτρα στήριξης. 

Επιπλέον, ο Μπόρις Τζόνσον ετοιμάζεται να αποσύρει και τον τρίτο γύρο των περιοριστικών μέτρων στις 17 Μαίου, με την επαναλειτουργία του κλάδου υπηρεσιών να αναμένεται να δώσει νέα ώθηση τόσο στη βρετανική οικονομία όσο και στο βρετανικό νόμισμα, σύμφωνα με τον Στιούαρτ Κόουλ, οικονομολόγο της Equiti Capital. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από REUTERS

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News