Business & Finance Παρασκευή 7/05/2021, 23:04
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Με το «γκάζι πατημένο» Dow Jones και S&P 500 

Για τον Dow Jones η τρέχουσα εβδομάδα ήταν ιδιαίτερα αποδοτική

Wall Street: Με το «γκάζι πατημένο» Dow Jones και S&P 500 

Με ιστορικά υψηλά ρεκόρ ολοκλήρωσαν την εβδομάδα οι Dow Jones και S&P 500, εν μέσω μιας γενικευμένης αισιοδοξίας στη Wall Street. 

Μια αισιοδοξία που προξένησε η αίσθηση ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δεν θα προχωρήσει σύντομα σε αύξηση των επιτοκίων. Αυτή η αίσθηση αναδύθηκε σήμερα στους επενδυτικούς κύκλους, μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για την αμερικανική αγορά εργασίας τα οποία και απογοήτευσαν. 

Ειδικότερα σύμφωνα με την ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας, τον Απρίλιο προστέθηκαν 266.000 νέες θέσεις εργασίας, έναντι 770.000 θέσεων τον Μάρτιο, αλλά κυρίως έναντι προβλέψεων των αναλυτών για αύξησή τους κατά 978.000 νέες θέσεις. 

Οι αναλυτές στήριζαν τις προβλέψεις τους αυτές στις ανακοινώσεις των προηγούμενων μηνών, ωστόσο τον Απρίλιο, υπήρξε ένας παράγοντας που διαδραμάτισε σημαίνοντα ρόλο για την εικόνα της αγοράς εργασίας. Αυτός ήταν η πρώτη οικονομική βοήθεια που έφθασε στα νοικοκυριά από το πακέτο δημοσιονομικής στήριξης της κυβέρνησης Μπάιντεν ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων.

Με την εφάπαξ πληρωμή των 1.400 δολαρίων και το εβδομαδιαίο επίδομα ύψους 300 δολαρίων η χορήγηση του οποίου επεκτάθηκε χρηματοδοτούμενη από το νέο πακέτο στήριξης, αρκετοί Αμερικανοί ειδικότερα εκείνοι που δεν έχουν οικογενειακές υποχρεώσεις, προτιμούν να μην εργάζονται και κάπως έτσι τον Απρίλιο οι νέες θέσεις εργασίας παρουσίασαν κάμψη. 

«Οι προσδοκίες και η επιβεβαίωση της Fed ότι θα διατηρήσει τη νομισμάτική της πολιτική, όπως και η συνεχιζόμενη οικονομική ανάκαμψη με τον εμβολιασμό να συνεχίζεται, έχουν τροφοδοτήσει τα ιστορικά υψηλά ρεκόρ, ωστόσο πιστεύουμε ότι η μεταβλητότητα θα περιορισθεί βραχυπρόθεσμα», αναφέρει ο Γκρεγκ Μπασούκ, επικεφαλής της Axs Investments.

Για τον Dow Jones η τρέχουσα εβδομάδα ήταν ιδιαίτερα αποδοτική, καθώς εισήλθε σε αυτήν από τις 33.874,23 μονάδες, για να φθάσει σήμερα έως τις 34.810,70 μονάδες και να καταγράψει νέο ιστορικό υψηλό ρεκόρ για τρίτη συναπτή συνεδρίαση. Σε νέο ιστορικό υψηλό ρεκόρ στις 4.218,80 μονάδες «αναρριχήθηκε» και ο S&P 500, σε μια ημέρα κατά την οποία «μπήκαν μπροστά» οι μετοχές των Big Tech. Το ενδεχόμενο διατήρησης των επιτοκίων σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα, ευνοεί τις εταιρείες με ιδιαίτερα υψηλή αποτίμηση, σε αντίθεση με τον υψηλό πληθωρισμό και τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα. 

Ο Dow Jones ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση ενισχυμένος κατά 0,66%, ο S&P 500 πρόσθεσε 0,73%, με τον τεχνολογικό Nasdaq να κλείνει με άνοδο της τάξεως του 0,88%. 

moneyreview.gr

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News