Business & Finance Παρασκευή 7/05/2021, 19:42
ΑΓΟΡΕΣ

Κλείσιμο εβδομάδας με ιστορικά υψηλά ρεκόρ σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Τα σημερινά στοιχεία αναφορικά με τη Γερμανία προσέφεραν αισιοδοξία άπλετα

Κλείσιμο εβδομάδας με ιστορικά υψηλά ρεκόρ σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Για το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας φύλαγαν «το καλό» οι μετοχές σε Ευρώπη και ΗΠΑ, καθώς στη σημερινή συνεδρίαση που είναι και η τελευταία, σημειώθηκαν νέα ιστορικά υψηλά ρεκόρ. 

Η εβδομάδα αυτή δεν ήταν και από τις πιο «ήσυχες» ειδικότερα για τις ευρωπαϊκές μετοχές και τον τεχνολογικό Nasdaq στη Wall Street, από τη στιγμή που σημείωσαν απώλειες στη διάρκειά της.

Στην Ευρώπη ωστόσο ο Euro STOXX 600, παρά την έντονη μεταβλητότητα που παρουσίασε στη συνεδρίαση της Τρίτης και της Τετάρτης, με απώλειες 1,43% και κέρδη 1,82% αντίστοιχα, στο κλείσιμο της τελευταίας ημέρας των συναλλαγών, έπιασε τις 444,93 μονάδες έπειτα από άνοδο 0,89%, επίπεδο που συνιστά νέο ιστορικό υψηλό ρεκόρ, ενώ ολοκλήρωσε την εβδομάδα ενισχυμένος κατά 1,7%, η καλύτερη εβδομαδιαία επίδοσή του από τα μέσα Μαρτίου.  

Τα σημερινά στοιχεία αναφορικά με τη Γερμανία προσέφεραν αισιοδοξία άπλετα, με τις εξαγωγές τον Μάρτιο να αυξάνονται κατά 1,2%, ποσοστό υπερδιπλάσιο από το 0,5% των εκτιμήσεων των αναλυτών, ενώ η βιομηχανική παραγωγή τον ίδιο μήνα έτρεξε με ρυθμό 2,5%.

Η αύξηση των γερμανικών εξαγωγών τον Μάρτιο, επέκτεινε το ανοδικό σερί στους έντεκα διαδοχικούς μήνες. Τα μακροοικονομικά στοιχεία της Γερμανίας, αντιστάθμισαν την απογοήτευση που προήλθε από τη δημοσίευση των στοιχείων για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ, καθώς τον Απρίλιο προστέθηκαν μόλις 266.000 νέες θέσεις εργασίας, από 770.000 νέες θέσεις τον Μάρτιο. 

Για τα σημερινά κέρδη ο πανευρωπαϊκός δείκτης βρήκε συμπαράσταση από τον τεχνολογικό κλάδο και αυτόν των λιανικών πωλήσεων, οι οποίοι ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με την ελάχιστη διαφορά μεταξύ τους, με τον πρώτο στο +2,20% και τον δεύτερο στο +2,19%. 

Από απόσταση ακολούθησε ο κλάδος των πρώτων υλών προσθέτοντας 1,51%, ωστόσο ήταν ο κλάδος ο οποίος δέχθηκε ισχυρό πλήγμα στο σύνολο της εβδομάδας, διαγράφοντας περί του 7,2%. 

Το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ήταν αυτό που ξεχώρισε εκ των κυριοτέρων ευρωπαϊκών, κλείνοντας με άνοδο 1,34%, ακολούθησε από πιο μακριά αυτό του Λονδίνου ολοκληρώνοντας τη συνεδρίαση στο +0,76%, παρόμοια εικόνα παρουσίασαν Μιλάνο και Παρίσι (+0,48% και +0,45% αντίστοιχα).

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού η Wall Street επιδόθηκε επίσης σε υψηλές πτήσεις, με τους Dow Jones και S&P 500 να σημειώνουν νέα ιστορικά υψηλά ρεκόρ, με τον πρώτο να καταρρίπτει το ιστορικό του υψηλό σε τρεις διαδοχικές συνεδριάσεις. 

Τα απογοητευτικά στοιχεία για την αγορά εργασίας δεν απέτρεψαν σε καμιά περίπτωση τους επενδυτές, με αποτέλεσμα ο Dow Jones να έχει ανέλθει έως τις 34.734,36 μονάδες σε νέο ιστορικό υψηλό ρεκόρ, όπως το ίδιο έκανε και ο S&P 500 στις 4.238,60 μονάδες, ενώ ο Nasdaq παρά τα κέρδη που σημειώνει, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου δεν θα καταφέρει να ολοκληρώσει την τρέχουσα εβδομάδα με αρνητικό πρόσημο. 
 
moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News