Business & Finance Πέμπτη 6/05/2021, 17:25
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Χωρίς δυνάμεις οι βασικοί δείκτες, νέο ιστορικό υψηλό ο Dow Jones

Wall Street: Χωρίς δυνάμεις οι βασικοί δείκτες, νέο ιστορικό υψηλό ο Dow Jones

Από εκεί που σταμάτησε χθες προσπάθησε να συνεχίσει ο Dow Jones, καταγράφοντας με το άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης νέο ιστορικό υψηλό ρεκόρ στις 34.341,34 μονάδες, στη συνέχεια όπως πέρασε και αυτός σε αρνητικό έδαφος, με τον Nasdaq να επεκτείνει το αρνητικό του σερί στις πέντε διαδοχικές συνεδριάσεις μαζί με τη σημερινή. 

Χθες ο βιομηχανικός δείκτης κατέγραψε νέο ιστορικό υψηλό ρεκόρ, με τον S&P 500 να κλείνει με ήπια κέρδη και τον Nasdaq με πτώση. 

Στη σημερινή συνεδρίαση στο επίκεντρο βρίσκονται οι μετοχές των φαρμακοβιομηχανιών, οι οποίες δέχονται πιέσεις, μετά την ανακοίνωση ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, προτίθεται να στηρίξει το σχέδιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, για αναίρεση της πνευματικής ιδιοκτησίας στο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, προκειμένου να ενισχυθεί η μάχη κατά της πανδημίας. 

Μετά την ανακοίνωση αυτή οι μετοχές των Pfizer, Moderna, Johnson & Johnson και Novavax, όλες φαρμακοβιομηχανίες που έχουν αναπτύξει εμβόλιο κατά της Coovid-19, καταγράφουν απώλειες. 

Οι προβληματισμοί αυτοί αντιστάθμισαν τα στοιχεία για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ, τα οποία για άλλη μια φορά ήταν βελτιωμένα. 

Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την 1η Μαΐου, οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας υποχώρησαν στις 498.000, από 590.000 μια εβδομάδα νωρίτερα κι έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών του Reuters για 540.000 αιτήσεις. 

Ο αριθμός αυτός συνιστά το χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Μαρτίου του 2020, όταν δόθηκε εντολή στις μη αναγκαίες επιχειρήσεις να αναστείλουν τη λειτουργία τους εξαιτίας της πανδημίας της Covid-19. 

Σύμφωνα εξάλλου με τα χθεσινά στοιχεία, τον Απρίλιο η δραστηριότητα του κλάδου των υπηρεσιών ξεπέρασε αυτή της μεταποίησης για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, ενώ οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού κλάδου προσέλαβαν το περισσότερο προσωπικό τους τελευταίους επτά μήνες, ενώ ο δείκτης που αφορά τις θέσεις εργασίας στον κλάδο των υπηρεσιών «αναρριχήθηκε» σε υψηλό δυόμιση ετών, υποδεικνύοντας περαιτέρω βελτίωση της εικόνας της αμερικανικής οικονομίας. 

Στις πρώτες συναλλαγές ο Dow Jones υποχωρεί περί του 0,05%, ο Nasdaq οπισθοχωρεί κατά 0,36%, με τον Nasdaq να καταγράφει απώλειες σχεδόν 0,80%. 

Εν μέσω πιέσεων βρίσκεται η μετοχή της Uber κινούμενη πλησίον του -6,40%, μετά τις εξαγγελίες της ότι προτίθεται να αμείβει καλύτερα τους οδηγούς της προκειμένου να επιστρέψουν τα αυτοκίνητά της γρηγορότερα στους δρόμους, ενώ θα καταβάλει και περί των 600 εκατ. δολαρίων, ως επιδόματα στους οδηγούς στο Ηνωμένο Βασίλειο. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News