Business & Finance Δευτέρα 30/11/2020, 20:38
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Με πτώση αποχαιρετά το Νοέμβριο η Ευρώπη

Με πτώση αποχαιρετά το Νοέμβριο η Ευρώπη

Τα μεγαλύτερα στην ιστορία του μηνιαία κέρδη παρουσίασε ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 το Νοέμβριο εν μέσω προοπτικών για χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και της ελπίδας που γεννά το εμβόλιο κατά του Covid-19. Ωστόσο, στη σημερινή συνεδρίαση έκλεισε με πτώση με το βλέμμα όλων των επενδυτών να είναι στραμμένο στις κρίσιμες εμπορικές διαπραγματεύσεις για το Brexit. 

Πέντε μόλις εβδομάδες πριν από την προθεσμία, οι συζητήσεις μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών παραμένουν αρκετά δύσκολες και με μεγάλες αποκλίσεις ειδικά στα θέματα αιχμής που είναι η αλιεία και ο μηχανισμός διευθέτησης διαφορών, όπως ανέφεραν πηγές. Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 απώλεσε τα αρχικά κέρδη του για να κλείσει τη συνεδρίαση με πτώση 1,6%, ενώ στο ίδιο μοτίβο, αν και με μικρότερες απώλειες και ο DAX στην Φρανκφούρτη που γύρισε σε αρνητικό έδαφος για να κλείσει με πτώση 0,3%, με τις μετοχές καταναλωτικών ειδών και υγείας να καθοδηγούν τις απώλειες. Αντίστοιχα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 αποχαιρέτισε το μήνα με απώλειες 1%, αφού όμως σε μηνιαία βάση κατέγραψε εντυπωσιακά κέρδη 14%. 

Η μηνιαία άνοδος καθοδηγήθηκε από τις ελπίδες για μία πιο σταθερή εμπορική πολιτική υπό την προεδρία Τζο Μπάιντεν στις ΗΠΑ αλλά και από τα υποσχόμενα αποτελέσματα των υποψηφίων εμβολίων κατά του κορωνοϊού. Από τις υπόλοιπες αγορές, ο δείκτης CAC 40 στο Παρίσι ενισχύθηκε 20% σε μηνιαία βάση, ενώ ο IBEX στη Μαδρίτη και ο ΜΙΒ στο Μιλάνο κατέγραψαν έκαστος κέρδη άνω του 22%. Αντίστοιχα, οι γερμανικές μετοχές και τα blue chip της Βρετανίας σημείωσαν άνοδο άνω του 12% καθ΄όλη τη διάρκεια του Νοεμβρίου. 

 

Οι χαμένοι της συνεδρίασης

 

Ο μεγάλος χαμένος της σημερινής συνεδρίασης ήταν ωστόσο οι μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου, με πτώση 3,4%, με τις μετοχές των Total, BP και Royal Dutch Shell να διολισθαίνουν περίπου 5% καθώς οι τιμές πετρελαίου δέχθηκαν πιέσεις από την αβεβαιότητα για το εάν τελικά ο ΟΠΕΚ+ θα συμφωνήσει να παρατείνει τη συμφωνία μείωσης της παραγωγής του. Σε κλοιό πιέσεων και η ολλανδική τράπεζα ABN Amro, με τη μετοχή της να υποχωρεί 8,9%, από τη στιγμή που ανακοίνωσε την πρόθεσή της να περικόψει περίπου 3.000 θέσεις εργασίας έως το 2024.  

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News