Business & Finance Κυριακή 2/05/2021, 19:17
ΑΓΟΡΕΣ

IIF: «Βλέπει» επιδείνωση του επενδυτικού κλίματος στην Τουρκία

IIF: «Βλέπει» επιδείνωση του επενδυτικού κλίματος στην Τουρκία

Το Ινστιτούτο Διεθνών Διακανονισμών (IIF) αναθεώρησε τις εκτιμήσεις του για την «εύλογη» αξία της τουρκικής λίρας στο 9,50 έναντι του δολαρίου από 7,50, επικαλούμενο τη «δραματική επιδείνωση του επενδυτικού κλίματος» από το Μάρτιο με τις νέες ρευστοποιήσεις του νομίσματος, όπως ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ρόμπιν Μπρουκς. 

Ο Μπρουκς, σε ανάρτησή του στο Twitter, ανέφερε ότι το IIF είχε ήδη αναθεωρήσει δύο φορές την εκτίμησή του στη διάρκεια του περασμένου έτους, καθώς το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών διευρύνθηκε σημαντικά. 

Στις 20 Μαρτίου, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν προκάλεσε σοκ στις αγορές με τη νέα αποπομπή του διοικητή της κεντρικής τράπεζας τηςν χώρας, προκαλώντας με την κίνηση αυτή πτώση 13% στο νόμισμα, το οποίο έκλεισε την Παρασκευή στο 8,3 έναντι του δολαρίου.  

Ο Ερντογάν αποκάλυψε στα τέλη Απριλίου ότι η κεντρική τράπεζα της χώρας χρησιμοποίησε περισσότερα από 165 δισ. δολάρια συναλλαγματικών αποθεμάτων χρησιμοποίησε τα τελευταία δύο χρόνια.

Τα συγκεκριμένα αποθέματα χρησιμοποιήθηκαν κατά κόρον για την στήριξη της τουρκικής λίρας η οποία -ιδίως το 2020- υπέστη έντονες αναταράξεις, εν μέσω της εκτίναξης του πληθωρισμού και της αύξησης των βασικών επιτοκίων.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News