Business & Finance Τετάρτη 28/04/2021, 20:47
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Σε υψηλά 20ετίας ο αριθμός και η αξία των IPOs στο α’ τρίμηνο

Σε υψηλά 20ετίας ο αριθμός και η αξία των IPOs στο α’ τρίμηνο

Με ιλλιγγιώδη ταχύτητα πραγματοποιήθηκαν εφέτος οι αρχικές δημόσιες εγγραφές (IPOs) σε ολόκληρο τον κόσμο, με τον αριθμό αλλά και την αξία των συμφωνιών να εκτινάσσεται στο πρώτο τρίμηνο στο υψηλότερο επίπεδο από κάθε άλλη αντίστοιχη περίοδο σε διάρκεια τουλάχιστον δύο δεκαετιών. 

Εφέτος, από 875 αρχικές δημόσιες εγγραφές αντλήθηκαν τουλάχιστον 1 εκατ.δολάρια από καθεμία σε ολόκληρο τον κόσμο, σύμφωνα με στοιχεία της Dealogic, η οποία έχει δώσει στοιχεία για τις IPOs για τα τελευταία 26 έτη. Τα εν λόγω στοιχεία ξεπερνούν το προηγούμενο ρεκόρ που καταρρίφθηκε στο τελευταίο τρίμηνο της περιόδου ευφορίας του dot.com το 2000, οπότε 592 επιχειρήσεις είχαν αντλήσει 1 εκατ.δολάρια και άνω εκάστη. Η φρενίτιδα αυτή σε ΙPOs ανέβασε την αξία των συμφωνιών στα 230 δισ.δολάρια εφέτος, πολύ περισσότερο από το προηγούμενο ρεκόρ των 80 δισ.δολαρίων του 2000.  

Οι ρυθμοί αυτοί υποκινήθηκαν τα μέγιστα από τις εισαγωγές στο χρηματιστήριο των λεγόμενων SPACs, των εταιρειών ειδικού σκοπού, οι οποίες εκπροσώπησαν σχεδόν το ήμισυ των συμφωνιών. Οι εταιρείες αυτές αντλούν κεφάλαια από την είσοδό τους στο χρηματιστήριο με σκοπό να συγχωνευθούν με κάποια εταιρεία που θέλει να μπει στο χρηματιστήριο αλλά δεν μπορεί να το κάνει μόνη της. 

Παγκοσμίως, ο αριθμός των IPOs στο πρώτο τρίμηνο του 2021 ξεπέρασε τα νούμερα ολόκληρου του έτους τα 21 από τα 26 έτη για τα οποία η Dealogic δίδει στοιχεια. Τα δύο-τρίτα από τα 230 δισ.δολάρια, αντλήθηκαν από IPOs σε αμερικανικά χρηματιστήρια. Ακολουθούν στη δεύτερη και τρίτη θέση με αρκετή απόσταση η Κίνα και το Χονγκ Κονγκ, εκπροσωπώντας το 8% και 5% του συνόλου των IPOs αντίστοιχα. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από FT

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News