Business & Finance Τετάρτη 28/04/2021, 19:47
ΟΜΟΛΟΓΑ

Στο 0,95% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς – Άνοδος και στις υπόλοιπες αποδόσεις του ευρώ

Στο 0,95% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς – Άνοδος και στις υπόλοιπες αποδόσεις του ευρώ

Σε νέα άνοδο βρέθηκαν οι αποδόσεις του ευρώ κατά τη διάκρεια της σημερινής συνεδρίασης, ακολουθώντας την αυξητική τάση των αμερικανικών αποδόσεων στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, εν αναμονή της συνεδρίασης της Φέντεραλ Ριζέρβ. 

Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς επέστρεψε στην περιοχή του 1,65%, καταγράφοντας άνοδο περίπου οκτώ μονάδων βάσης στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις. Οι αμερικανικές αποδόσεις κατάφεραν να σταθεροποιηθούν στις αρχές Απριλίου αφότου γνώρισαν στο πρώτο τρίμηνο την χειρότερη επίδοση από το 2009, καθώς οι προσδοκίες για εντυπωσιακή ανάκαμψη της οικονομίας και τα άνευ προηγουμένου μέτρα στήριξης επανέφεραν στο προσκήνιο το φόβο του πληθωρισμού.

Η αρχή του νέου γύρου ανόδου στις ΗΠΑ επηρέασε και τις αποδόσεις του ευρώ, ειδικά στην ευρωπεριφέρεια. Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, η απόδοση του 10ετούς ενισχύθηκε πέντε μονάδες βάσης, στο 0,95% με το spread στις 118 μονάδες βάσης. Στους τίτλους με λήξη το 2025 και 2026, οι αποδόσεις κινήθηκαν στο -0,10% και 0,10% αντίστοιχα. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ διαμορφώθηκε στα 128 εκατ.ευρώ. 

Αντίστοιχα, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς άγγιξε νέο υψηλό επτά μηνών, στο 0,86%, αν και οι ρευστοποιήσεις των γερμανικών ομολόγων περιόρισαν ελαφρώς το spread έναντι των ιταλικών στις 106 μονάδες βάσης από τις 108 στη συνεδρίαση της Τρίτης, που σηματοδότησαν το υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Φεβρουαρίου.

Από τον «πυρήνα», η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ανέβηκε αρχικά στο -0,20%, στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Φεβρουαρίου με άνοδο περίπου πέντε μονάδων βάσης, για να κλείσει λίγο χαμηλότερο στο -0,23%. 

Ο Γενς Πέτερ Σόρενσεν, αναλυτής της Danske Bank, επεσήμανε ότι το αρνητικό άνοιγμα της αγοράς κρατικού χρέους του ευρώ ήταν αναμενόμενο, λαμβάνοντας υπόψιν ότι οι αμερικανικές αποδόσεις κινούνται ανοδικά τις τελευταίες συνεδριάσεις. Ο ίδιος αποδίδει την άνοδο των αμερικανικών αποδόσεων στην προσμονή αύξησης του πληθωρισμού στις ΗΠΑ μετά δε τα τελευταία στοιχεία που έδειξαν σταθερή βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Απρίλιο. Αντίθετα, το καταναλωτικό κλίμα στη Γερμανία παρουσίασε απρόσμενη επιδείνωση, λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση των κρουσμάτων Covid-19 και τους νέους περιορισμούς στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. 

Από πλευράς προσφοράς, η Γερμανία άνοιξε εκ νέου το 15ετές της ομόλογο, αντλώντας 2,132 δισ.ευρώ. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News