Business & Finance Δευτέρα 26/04/2021, 19:58
ΟΜΟΛΟΓΑ

Εντονες πιέσεις στις αποδόσεις της ευρωπεριφέρειας

Εντονες πιέσεις στις αποδόσεις της ευρωπεριφέρειας

Η διάχυτη αίσθηση ότι τα χειρότερα της κρίσης του κορωνοϊού έχουν μάλλον παρέλθει ώθησε τις αποδόσεις του ευρώ σε άνοδο στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, με τις μεγαλύτερες πιέσεις να δέχεται η ευρωπεριφέρεια και δη τα ιταλικά κρατικά ομόλογα. Ωστόσο, οι καθησυχαστικές δηλώσεις αξιωματούχου της ΕΚΤ και η αύξηση των αγορών ομολόγων στη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας συγκράτησαν την άνοδο των αποδόσεων στο τέλος της συνεδρίασης. 

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ενισχύθηκε προς στιγμή τέσσερις μονάδες βάσης στο 0,82%, για να κλείσει όμως ελαφρώς χαμηλότερα στο 0,79%, με το spread έναντι του αντίστοιχου γερμανικού να διευρύνεται στις 107 μονάδες βάσης, στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Μαρτίου.

Ανοδικές πιέσεις και στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, με την απόδοση του 10ετούς να ενισχύεται περίπου τέσσερις μονάδες βάσης, έως το 0,93%, καθώς η αγορά «χώνεψε» πολύ γρήγορα την απρόσμενη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας από τον οίκο S&P κατά μία βαθμίδα στο “ΒΒ” το βράδυ της Παρασκευής. Εκλεισε τη συνεδρίαση ελαφρώς χαμηλότερα στο 0,91%.

Αναλυτές απέδωσαν τις ανοδικές πιέσεις των αποδόσεων και στην επικείμενη νέα προσφορά σε συνδυασμό με την πεποίθηση των αγορών ότι οι βελτιωμένες οικονομικές προοπτικές για την Ευρωζώνη θα ενθαρρύνουν την ΕΚΤ να επιβραδύνει τον ρυθμό αγοράς ομολόγων τους επόμενους μήνες. «Η αγορά ομολόγων είναι σαν να προετοιμάζεται για λιγότερο υποστηρικτική πολιτική από την ΕΚΤ μετά τον Ιούνιο», αναφέρει ο στρατηγικός αναλυτής της ING Αντουάν Μπουβέ. 

Ωστόσο, το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Φάμπιο Πανέτα, απομάκρυνε μέρος των ανησυχιών, τονίζοντας ότι η κεντρική τράπεζα θα διατηρήσει τις φθηνές πιστώσεις για παρατεταμένη περίοδο, ακόμη και εάν το κόστος δανεισμού αυξηθεί από την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας.

Την ίδια στιγμή, οι αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος ΡΕΡΡ ανήθλαν την προηγούμενη εβδομάδα στα 22,2 δισ.ευρώ, ποσό που είναι το μεγαλύτερο από τα τέλη Ιουνίου του 2020, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv.  

Σε άνοδο και οι υπόλοιπες αποδόσεις του ευρώ, παρασυρόμενες και από την ανοδική τάση στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπου η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ενισχύθηκε τέσσερις μονάδες βάσης, στο 1,60%.

Ο Μάικλ Σουμάχερ της Wells Fargo προβλέπει νέο γύρο ανόδου για τις αμερικανικές αποδόσεις μετά τη σταθεροποίησή τους στη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων. Η απόδοση του 10ετούς κυμαινόταν γύρω στο 1,50%, αφού αποκλιμακώθηκε περίπου 5% τον προηγούμενο μήνα, όμως από τις αρχές του έτους έως σήμερα έχει ενισχυθεί 70% και 155% τις τελευταίες 52 εβδομάδες. Ο Σουμάχερ προβλέπει ότι θα κλείσει το έτος σε ένα επίπεδο μεταξύ 2,10% και 2,40%. 

Ο Αντρέας Μπιλμάιερ, οικονομολόγος της Western Asset, εκτιμά ότι η άνοδος των αποδόσεων του ευρώ θα είναι σταδιακή και συνάδει με τη γενικότερη εικόνα της ανάκαμψης της οικονομίας. Τα στοιχεία του ινστιτούτου Ifo για το επιχειρματικό κλίμα στη Γερμανία έδειξαν μεν άνοδο αλλά κατώτερη του αναμενομένου, γεγονός που αναλυτές δεν θεωρούν επιβράδυνση, αλλά μία μικρή «παύση» της δυναμικής των προηγούμενων μηνών. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου σημείωνε άνοδο κατά τρεις μονάδες βάσης στο -0,25%, κοντά στο υψηλό επίπεδο επτά εβδομάδων που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα. Η απόδοση των 30ετών τίτλων διαμορφώθηκε στο 0,31%, κοντά στο υψηλό επίπεδο ενός και πλέον έτους της περασμένης εβδομάδας.

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News