Business & Finance Παρασκευή 23/04/2021, 23:00
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Wall Street: Επιστροφή σε ανάκαμψη

Wall Street: Επιστροφή σε ανάκαμψη

Σε ανάκαμψη επέστρεψε η Wall Street στη σημερινή συνεδρίαση, καθώς τα ιδιαίτερα θετικά στοιχεία για τη μεταποίηση και τις κατοικίες ενίσχυσαν ακόμη περισσότερο τις προσδοκίες για ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας, απομακρύνοντας τις ανησυχίες που πυροδότησε μία ημέρα πριν η πρόταση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για αύξηση του φόρου επί των κεφαλαιουχικών κερδών για τους πλουσίους. Σε άνοδο και οι μετοχές των μεγάλων τεχνολογικών εν αναμονή των ανακοινώσεων εταιρικών αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου την επόμενη εβδομάδα. 

Ο δείκτης Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,71%, ο S&P 500 ενισχύθηκε 1,21%, ενώ ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq κατέγραψε άνοδο 1,57%. 

O Dow Jones βρήκε σημαντικό στήριγμα στην άνοδο των μετοχών Goldman Sachs και Apple. Και οι 11 κλάδοι του S&P 500 κινήθηκαν με άνοδο, με την τεχνολογία και τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες να καθοδηγούν τα κέρδη. 

Η περίοδος εταιρικών ανακοινώσεων περνά στο απόγειό της την επόμενη εβδομάδα οπότε οι κορυφαίες επιχειρήσεις που αντιπροσωπεύουν το 40% της κεφαλαιοποίησης του S&P 500 θα ανακοινώσουν αποτελέσματα πρώτου τριμήνου, μεταξύ των οποίων Microsoft, Alphabet, Apple και Facebook.

Η κερδοφορία των επιχειρήσεων στο πρώτο τρίμηνο αναμένεται να αυξηθεί 33,9% από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, στη μεγαλύτερη τριμηνιαία άνοδο από το τέταρτο τρίμηνο του 2010, σύμφωνα με εκτιμήσεςι της Refinitiv. 

Στο μέτωπο της οικονομίας, η αμερικανική μεταποιητική δραστηριότητα γνώρισε τη μεγαλύτερη βελτίωση από το Μάιο του 2007, με το σχετικό δείκτη της IHS να ενισχύεται στο 60,6 τον Απρίλιο. Σε ακόμη μία ένδειξη ισχυροποίησης της αμερικανικής οικονομίας, οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών στις ΗΠΑ ανέκαμψαν περισσότερο του αναμενομένου το Μάρτιο, κυρίως χάρη στις ελλείψεις στην αγορά. 

Από τις μεμονωμένες μετοχές, αυτή της Intel, υποχώρησε περισσότερο από 5%, από τη στιγμή που η καθοδήγηση που έδωσε για τα κέρδη του δεύτερου τριμήνου ήταν κατώτερη των προσδοκιών των επενδυτών. Με πτώση 4% και η μετοχή της American Express , από τη στιγμή που η εταιρεία πιστωτικών καρτών ανακοίνωσε τριμηνιαία έσοδα ελαφρώς χαμηλότερα των προβλέψεων. 

Αντίθετα, η μετοχή της Snap ενισχύθηκε 9%, καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε αύξηση των εσόδων και μεγαλύτερο αριθμό χρηστών στο πρώτο τρίμηνο. 

Στο σύνολό της η εβδομάδα χαρακτηρίστηκε από αρκετή νευρικότητα με έντονες αυξομειώσεις με αποτέλεσμα οι τρεις βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες να καταγράψουν απώλειες: ο S&P 500 έκλεισε με οριακή πτώση 0,1%, ενώ ο Dow και ο Nasdaq παρουσίασαν πτώση 0,5% και 0,3% αντίστοιχα.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News