Business & Finance Παρασκευή 23/04/2021, 19:45
ΟΜΟΛΟΓΑ

Ανοδικό γύρισμα τελευταίας στιγμής στις αποδόσεις του ευρώ

Ανοδικό γύρισμα τελευταίας στιγμής στις αποδόσεις του ευρώ

Αλλαξαν πλεύση οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων του ευρώ στο τέλος της συνεδρίασης, αντιστρέφοντας την αρχική τους πτώση, στον απόηχο των νέων οικονομικών στατιστικών και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, τα οποία ωστόσο έστειλαν αμφιλεγόμενα σήματα. 

Από τη μία τα στοιχεία της Markit για τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες στην Ευρωζώνη έδειξαν συνέχιση της ανάκαμψης τον Απρίλιο, με τον κλάδο υπηρεσιών να ξεπερνά τα νέα lockdowns και να επιστρέφει, σε μία απρόσμενα θετική έκπληξη, σε ανάπτυξη. Ο σύνθετος δείκτης της Markit αυξήθηκε στο 53,7 από 53,2, ξεπερνώντας κατά πολύ τις προβλέψεις αναλυτών.

Στο ίδιο μήκος κύματος και τα αντίστοιχα στοιχεία στις ΗΠΑ, που έδειξαν ότι η μεταποιητική δραστηριότητα εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το Μάιο του 2007. Το κόστος πρώτων υλών έφθασε ωστόσο στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008, σηματοδοτώντας ότι ο πληθωρισμός ενδεχομένως να αυξηθεί πάνω από το στόχο της Φέντεραλ Ριζέρβ στη διάρκεια του 2021.

Από την άλλη πλευρά όμως, έρευνα της ΕΚΤ έδειξε ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα αναπτυχθεί με πιο βραδείς ρυθμούς εφέτος απ΄ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς προσπάθησε να ισορροπήσει ανάμεσα στα παραπάνω στοιχεία: αφού υποχώρησε αρχικά μία μονάδα βάσης, στο -0,27%, επέστρεψε στο -0,26%, ακολουθώντας την άνοδο και των αμερικανικών αποδόσεων στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Ο Αντουάν Μπουβέ, στρατηγικός αναλυτής της ING αναφέρει ότι του προκάλεσε έκπληξη η «χλιαρή» αντίδραση της αγοράς στα θετικά στοιχεία για τη μεταποίηση της και τις υπηρεσίες της Ευρωζώνης. Ο ίδιος θεωρεί ως αντίβαρο τις ανησυχίες από την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, αλλά βλέπει να είναι θέμα χρόνου η αύξηση των ομολογιακών αποδόσεων και πάλι. 

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς, αφού παρέμεινε κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια της συνεδρίασης στο 0,76%, έκλεισε με άνοδο τριών μονάδων βάσης στο 0,79%, οθώντας και το spread έναντι του αντίστοιχου γερμανικού στις 104 μονάδες βάσης.

Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, υπήρξε απόλυτη απραξία, με τον όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ να διαμορφώνεται στα 145 εκατ.ευρώ εκ των οποίων τα 74 εκατ.ευρώ να γίνονται στη 10ετία. Η απόδοση του 10ετούς παρέμεινε σταθερή στο 0,89%, ενώ στους τίλους με λήξη το 2025 και 2026 κινήθηκαν με οριακές μεταβολές στο -0,11% και 0,08% αντίστοιχα. 

Αναλυτές εκτιμούν ότι η προχθεσινή απόφαση της ΕΚΤ λειτούργησε ως σταθεροποιητικός παράγοντας πριν από τη συνεδρίαση του Ιουνίου, οπότε το δ.σ. θα αποφασίσει εάν θα διατηρήσει το σημερινό υψηλότερο ρυθμό αγορών ομολόγων στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος ΡΕΡΡ. Παρ΄όλα αυτά, αναλυτές της UBS εξακολουθούν να συγκλίνουν στην άποψη ότι οι αποδόσεις του ευρώ θα αυξηθούν στο δεύτερο τρίμηνο, ενώ αναλυτές της UniCredit θεωρούν απίθανο να δουν τις αποδόσεις των γερμανικών 10ετών να ξεφεύγουν από το σημερινό στενό πλαίσιο διακύμανσης του -0,35% και -0,20%. 

Ο στρατηγικός αναλυτής της BofA, Ράλφ Πρέισερ, ανέφερε ότι η συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη δεν κατάφερε να δώσει ένα σαφές στίγμα για το πώς η κεντρική τράπεζα θα αντιδράσει σε πιθανόν βελτιωμένα οικονομικά στατιστικά στοιχεία. 

Μάλιστα, ορισμένοι αναλυτές συνεχίζουν να κάνουν λόγο για πιθανό «λάθος» της ΕΚΤ, στη συνεδρίαση του Ιουνίου, οπότε θα μπορούσε να παρασυρθεί από τις πιέσεις των λεγόμενων «γερακιών» που ζητούν επανειλημμένως πιο αυστηρή νομισματική πολιτική, καθώς η ανάκαμψη θα έχει κερδίσει ακόμη μεγαλύτερο έδαφος. 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News