Business & Finance Πέμπτη 22/04/2021, 20:21
ΑΓΟΡΕΣ

Παρέμειναν σε ανοδική τροχιά τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια 

Παρέμειναν σε ανοδική τροχιά τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια 

Επέκτειναν τα κέρδη τους για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σήμερα Πέμπτη, εν μέσω μια σειράς από ικανοποιητικά εταιρικά αποτελέσματα για το α΄ τρίμηνο του 2021 κι ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική. 

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στο -0,50%, ενώ δεν θα αλλάξει τίποτα αναφορικά τις αγορές ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος έκτακτης ανάγκης για την πανδημία (ΡΕΡΡ), τις οποίες θα επιταχύνει το τρέχον τρίμηνο, σε σχέση με το προηγούμενο. 

Κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας της συνεδρίασης, η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε ότι η αβεβαιότητα παραμένει για την οικονομία της Ευρωζώνης, ενώ χαρακτήρισε τις προοπτικές της «σκιώδεις», παρά το γεγονός, όπως σημείωσε, ότι οι οικονομικές συνθήκες το τελευταίο διάστημα δείχνουν σημάδια σταθεροποίησης. 

Παράλληλα επιβεβαίωσε ότι θα διατηρηθεί τουλάχιστον έως τον Μάρτιο του 2022 το ΡΕΡΡ και το 1,850 τρισ. ευρώ, ενώ δεν αλλάζει τίποτα στο πλαίσιο των τακτικών αγορών ομολόγων ύψους 20 δισ. ευρώ τον μήνα. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 έκλεισε με άνοδο 0,68%, ωστόσο προσθετικά μαζί με τα χθεσινά κέρδη δεν κατάφερε να διαγράψει τις απώλειες ύψους 1,90% που υπέστη στη συνεδρίαση της Τρίτης, στη χειρότερη ημέρα του για το 2021.  

Ξεκάθαρος σημερινός «νικητής» ο κλάδος των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, ο οποίος πραγματοποίησε «άλμα» 2,37%, παίρνοντας μεγάλη ώθηση από τις μετοχές των εταιρειών με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, όπως της Vestas (+10,21%) και της Siemens Gamesa (+6,69%), μετά το στόχο της κυβέρνησης Μπάιντεν, για μείωση των ρύπων του θερμοκηπίου κατά 50% με 52% έως το 2030. 

Το χρηματιστήριο του Μιλάνου ενισχύθηκε κατά 0,98%, ακολούθησε αυτό του Παρισιού με κέρδη 0,91%, στη Φρανκφούρτη ο DAX σημείωσε άνοδο 0.82%, στο +0,62% έκλεισε ο FTSE 100 στο Λονδίνο. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News