Business & Finance Δευτέρα 19/04/2021, 17:31
ΑΓΟΡΕΣ

Άνοιγμα εβδομάδας με προσγείωση από τα ιστορικά υψηλά ρεκόρ 

Άνοιγμα εβδομάδας με προσγείωση από τα ιστορικά υψηλά ρεκόρ 

Με πτώση μπήκε στην καινούργια εβδομάδα η Wall Street, με το θετικό μομέντουμ που οδήγησε σε ιστορικά υψηλά ρεκόρ την προηγούμενη εβδομάδα, να μην διατηρείται τουλάχιστον στην έναρξη της τρέχουσας εβδομάδας.

 
Περισσότερο στην κατοχύρωση κερδών από πλευράς επενδυτών παρά από κάποια δυσάρεστη εξέλιξη, οφείλεται η σημερινή υποχώρηση των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, ενώ μια μικρή άνοδος στις αποδόσεις των αμερικανών κρατικών ομολόγων, δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει λειτουργήσει αποτρεπτικά για τους επενδυτές. Η απόδοση της αμερικανικής δεκαετίας κινείται πέριξ του 1,60%, σημαντικά χαμηλότερα από το 1,74% υψηλό 14 μηνών, επίπεδο στο οποίο «σκαρφάλωσε», τον προηγούμενο μήνα, από τις ανησυχίες ότι ο πληθωρισμός θα ενεργοποιηθεί, δίνοντας το έναυσμα στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να αποσύρει τα μέτρα στήριξης της αμερικανικής οικονομίας. 

Την προηγούμενη εβδομάδα μια σειρά από μακροοικονομικά στοιχεία λειτούργησαν κάτι περισσότερο από καταλυτικά, ουτώς ώστε να σημειωθούν ιστορικά υψηλά ρεκόρ σε Ευρώπη και ΗΠΑ.
Τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ και για τις νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας, ήταν ικανοποιητικά. Την ίδια ώρα το ΑΕΠ της Κίνας το α΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους, έτρεξε με τον ρυθμό-ρεκόρ 18,3%, ενώ οι  δείκτες των λιανικών πωλήσεων και της βιομηχανικής παραγωγής του Μαρτίου κινήθηκαν σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Είναι ίσως η πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας, που οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, στέλνουν ταυτόχρονα μηνύματα, ότι έχουν «τροχοδρομήσει» για να επιστρέψουν στα προ πανδημίας επίπεδα. 

Πριν από την έναρξη της συνεδρίασης ανακοίνωσε τα αποτελέσματά της για το α΄ τρίμηνο του 2020 η Coca Cola, τα οποία αφενός σημείωσαν άνοδο για πρώτη φορά μετά από τέσσερα διαδοχικά πτωτικά τρίμηνα, αφετέρου ήταν καλύτερα των εκτιμήσεων. 

Μετά το πέρας της συνεδρίασης, αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ΙΒΜ. 

Αυτή την εβδομάδα θα ανακοινώσουν τις οικονομικές τους επιδόσεις 79 εταιρείες, οι μετοχές των οποίων διαπραγματεύονται στον δείκτη S&P 500, συμπεριλαμβανομένων των Johnson, Netflix, Intel και Honeywell.

Στις πρώτες συναλλαγές ο Dow Jones υποχωρεί περί του 0,30%, ο S&P 500 0,35%, στο -070% ο Nasdaq. 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News