Business & Finance Τρίτη 1/12/2020, 12:29 ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΧΙΟΝΗΣ
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Πώς οδηγηθήκαμε στα κέρδη – ρεκόρ του Νοεμβρίου

Κοντά στο 60% τα μηνιαία κέρδη των τραπεζών

Χρηματιστήριο: Πώς οδηγηθήκαμε στα κέρδη – ρεκόρ του Νοεμβρίου

Εικόνα αντίδρασης στην πολύμηνη συσσώρευση παρουσίασε τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αποχαιρέτησε τον Νοέμβριο με τα υψηλότερα μηνιαία κέρδη όλων των εποχών. Άλλωστε, οι ευχάριστες ειδήσεις από το μέτωπο του εμβολίου, καθώς και η δρομολόγηση ορισμένων ζωτικών εξελίξεων στον τραπεζικό κλάδο φαίνεται ότι ήραν εν μέρει την επικρατούσα αβεβαιότητα, επιτρέποντας στον Γενικό Δείκτη να ξεκολλήσει από τα χαμηλα επίπεδα των 580-600 μονάδων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι εντός του Νοεμβρίου, ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης εμφάνισε σωρευτικά κέρδη της τάξης σχεδόν του 30%, κατορθώνοντας αρχικά να υπερβεί τον μέσο όρο των 200 ημερών και μετέπειτα να βρεθεί στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 9 μηνών. Δηλαδή σε επίπεδα, τα οποία είχε να δει από την αρχή της υγειονομικής κρίσης. Αξιοσημείωτο είναι δε το γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτης είχε θετικό πρόσημο και τις τέσσερις χρηματιστηριακές εβδομάδες του μήνα. 

Το comeback της ελληνικής αγοράς δεν θα μπορούσε να καταστεί πραγματικότητα, χωρίς την ανάκαμψη του πάντα εμπροσθοβαρούς τραπεζικού δείκτη, ο οποίος μέσα σε λιγότερες από 30 ημερολογιακές ημέρες κατάφερε να φθάσει από το ιστορικό χαμηλό των 234 μονάδων (σ.σ. σημειώθηκε στις 2 Νοεμβρίου) στο ψυχολογικό όριο των 400 μονάδων. Μάλιστα, σε μηνιαίο επίπεδο, τα τραπεζικά κέρδη άγγιξαν το 60%, παρέχοντας ισχυρή ώθηση στις αγοραστικές διαθέσεις των επενδυτών. 

Ένα ακόμη αισιόδοξο μέγεθος συνίσταται και στη σημαντική αύξηση του ημερήσιου τζίρου, ο οποίος άφησε στο παρελθόν τις αδύναμες επιδόσεις των 30 – 40 εκατομμυρίων ευρω και επαναπροσέγγισε τα 90 – 100 εκατομμύρια ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση, από την πλευρά της, για πρώτη φορά μετά από αρκετούς μήνες, ξεπέρασε και πάλι το όριο των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ, δείγμα της επιστροφής του επενδυτικού ενδιαφέροντος. 

Τι οδήγησε στο ράλι – ρεκόρ

Το Χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε να αποκομίσει τα υψηλότερα μηνιαία κέρδη όλων των εποχών σε μια χρονική περίοδο, η οποία όμως στιγματίστηκε από ένα κοκτέιλ αρνητικών εξελίξεων: Εκτίναξη κρουσμάτων κορωνοϊού, επιβολή δεύτερου lockdown, επί τα χείρω αναθεώρηση των εκτιμήσεων για την ύφεση του 2020. Πώς εξηγείται επομένως, αυτή η συμπεριφορά; «Η αγορά πάντα προεξοφλεί μια κατάσταση αρκετούς μήνες νωρίτερα και το μόνο σίγουρο είναι ότι στην παρούσα “βλέπει” τα 70 δισ. ευρώ (σ.σ. Ταμείο Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ 2021-2027), χωρίς να υπολογίσουμε ιδιωτικές επενδύσεις και σταδιακό άνοιγμα της κάνουλας δανεισμού στον τραπεζικό κλάδο στο απώτερο μέλλο» είναι μία εξήγηση, την οποία δίνει η Fast Finance. 

Μία δεύτερη ερμηνεία της κατάστασης αφορά και τις προσδοκίες για ταχύτερη έναρξη των εμβολιασμών κατά της Covid-19, κάτι το οποίο δεν αποκλείεται να συμβάλλει στην επίσπευση της άρσης των περιοριστικών μέτρων και επομένως, στην αμεσότερη επαναφορά της οικονομίας σ’ ένα πιο φυσιολογικό πλαίσιο λειτουργίας. «Οι αγορές συντηρούν το θετικό momentum προεξοφλώντας ότι “τα χειρότερα είναι πίσω μας” με τους δείκτες να ενσωματώνουν τις προσδοκίες σταδιακής βελτίωσης των εταιρικών μεγεθών ακόμη και των εταιρειών που βιώνουν μεγάλη υποχώρηση εξαιτίας των lockdown» σημειώνει, από την πλευρά της, η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ. 

Η ανοδική τάση του Νοεμβρίου παγιώθηκε και χάρη σε ορισμένες σημαντικές επιχειρηματικές εξελίξεις, οι οποίες αποτέλεσαν ψήφο εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα, παρέχοντας τα κατάλληλα καύσιμα για την στήριξη της αγοραστικής διάθεσης. Η μεγάλη επένδυση της Microsoft, αξίας έως και 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, η συνεχής επέκταση των επενδύσεων του αμερικανικού fund CVC Capital (σ.σ. επίκειται -μεταξύ άλλων- η αγορά του πλειοψηφικού πακέτου της Εθνικής Ασφαλιστικής), η ψήφος εμπιστοσύνης του ολλανδικού fund Reggeborgh στον Ελλάκτορα, η επιστροφή της ΔΕΗ στην κερδοφορία, καθώς και η ολοκλήρωση μιας σειράς άλλων εταιρικών deals, είναι μερικά από τα αισιόδοξα παραδείγματα της αγοράς. 

Ο κλάδος – κλειδί

Όσον αφορά τον κλάδο – κλειδί των τραπεζών, οι πρόσφατες εξελίξεις στην Τράπεζα Πειραιώς φαίνεται ότι δημιουργούν έναν συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα, εντός του οποίου μπορεί να επιλυθεί το μείζον πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs). Μάλιστα, ο οίκος αξιολόγησης Moody’s χαρακτήρισε, σε πρόσφατη ανάλυσή του, ως πιστωτικά θετική τη μετατροπή των CoCos του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), κάνοντας λόγο για εξέλιξη, η οποία θα ενισχύσει την κεφαλαιακή επάρκεια της τράπεζας. 

Την ίδια ώρα, κινητικότητα καταγράφεται και στις υπόλοιπες συστημικές τράπεζες ως προς την αντιμετώπιση των δανειακών χαρτοφυλακίων. Ωστόσο, για την οριστική διευθέτηση του προβλήματος απαιτείται ακόμη πολύς δρόμος, καθώς το ακριβές μέγεθος των NPLs δεν μπορεί να προσδιοριστεί προτού λήξουν τα οικονομικά μέτρα του κορωνοϊού και αρθεί η αναστολή πληρωμής των δανειοληπτών. «Το κλειδί είναι δεδομένο ότι βρίσκεται στον τραπεζικό κλάδο και στη λύση του γόρδιου δεσμού, ο οποίος μας ταλαιπωρεί χρόνια» παρατηρεί επικουρικά η Fast Finance. 

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η αγορά στη Λεωφόρο Αθηνών, παρά το άλμα του Νοεμβρίου, εξακολουθεί να υπολείπεται κατά 20% σε σχέση με τις αρχές του έτους (930 μονάδες). Ωστόσο, εφόσον οι θετικές ειδήσεις συνεχίσουν να επικρατούν και η οικονομία αντεπεξέλθει στις προσδοκίες των επενδυτών δεν αποκλείεται αυτό το κενό να περιοριστεί ακόμη περισσότερο ή και να εξαλειφθεί τελείως έως την τελευταία χρηματιστηριακή συνεδρίαση του έτους.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News