Business & Finance Πέμπτη 15/04/2021, 19:32
ΟΜΟΛΟΓΑ

Παρά τη νέα προσφορά, οι γερμανικές αποδόσεις υποχώρησαν

Παρά τη νέα προσφορά, οι γερμανικές αποδόσεις υποχώρησαν

Παρά τη νέα προσφορά, με επίκεντρο την Ιρλανδία, οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ γύρισαν σε πτώση στη σημερινή συνεδρίαση. 

Τα ραντάρ των επενδυτών ήταν στραμμένα στην Ιρλανδία, η οποία άντλησε 3,5 δισ.ευρώ από την έκδοση νέου 20ετούς ομολόγου, περισσότερα από τον αρχικό της στόχο, με την επενδυτική ζήτηση να ξεπερνά τα 35 δισ.ευρώ. Το Δουβλίνο έχει αντλήσει 7 δισ.ευρώ από τις αρχές του 2021 έως σήμερα, κυρίως μέσω της πρώτης κοινοπρακτικής έκδοσης του έτους, αυτής του Ιανουαρίου, οπότε είχε βγει στις αγορές με 10ετές ομόλογο με το βιβλίο των προσφορών να ξεπερνά τα 40 δισ.ευρώ. Συνολικά για εφέτος, σχεδιάζει να δανειστεί 16 έως 20 δισ.ευρώ, για να χρηματοδοτήσει την τεράστια αύξηση των δαπανών της χώρας για τη στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών από την κρίση του κορωνοϊού. 

Το επενδυτικό κλίμα είναι ιδιαίτερα θερμό, ειδικά μετά τις ομολογιακές εκδόσεις Αυστρίας και Ισπανίας αυτή την εβδομάδα και την αντίστοιχη της Ιταλίας την προηγούμενη, που βγήκε στις αγορές με 50ετές, ένδειξη ότι οι μακροπρόθεσμες εκδόσεις κερδίζουν και πάλι έδαφος μετά την ανάπαυλα του Φεβρουαρίου. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχώρησε τρεις μονάδες βάσης στο -0,29%, αφού στην αρχή της συνεδρίασης είχε βρεθεί και πάλι σε υψηλό τεσσάρων εβδομάδων, στο -0,24%. Ο αναλυτής της Radobank, Ρίτσαρντ ΜακΓκουάιρ, σημείωσε ότι δεν είδε κάποιο σημαντικό καταλύτη στην αγορά που θα μπορούσε να δώσει κατεύθυνση στις τιμές των ομολόγων.

Αναλυτές της Mizuho θεωρούν ότι οιαδήποτε κίνηση της απόδοσης του γερμανικού 10ετούς πάνω από το -0,26% θα ήταν καθοριστική για να «σπάσει» το στενό πλαίσιο διακύμανσης που ακολουθεί από τα τέλη Φεβρουαρίου. Οι ίδιοι αναλυτές βλέπουν την απόδοσή του να αυξάνεται στο -0,15% από τα τέλη του δεύτερου τριμήνου.  

Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, η απόδοση του 10ετούς παρέμεινε σταθερή στο 0,89% με το spread στις 117 μονάδες βάσης και με τον όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ στα 80 εκατ.ευρώ, εκ των οποίων τα 32 εκατ.ευρώ έγιναν στη 10ετία. 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News