Business & Finance Πέμπτη 15/04/2021, 17:26
ΑΓΟΡΕΣ

Οι ισχυρές λιανικές πωλήσεις έστειλαν σε νέα ρεκόρ τη Wall Street 

Οι ισχυρές λιανικές πωλήσεις έστειλαν σε νέα ρεκόρ τη Wall Street 

Τα ισχυρά στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις τον Μάρτιο στις ΗΠΑ, η υποχώρηση των νέων αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας και μια σειρά από κάτι περισσότερο από ικανοποιητικά εταιρικά αποτελέσματα για το α΄ τρίμηνο του 2020, προσφέρουν τα εχέγγυα ούτως ώστε η σημερινή συνεδρίαση στη Wall Street να κυλήσει ομαλά.

Αν η καλή ημέρα φαίνεται από το πρωί, τότε τα ιστορικά υψηλά ρεκόρ που έχουν σημειώσει οι Dow Jones και S&P 500 με το «καλημέρα», υποδεικνύουν ότι από την προτελευταία συνεδρίαση της τρέχουσας εβδομάδας θα απουσιάσουν οι δυσάρεστες εκπλήξεις και η σημερινή συνεδρίαση δεν θα είναι επανάληψη της χθεσινής, όταν οι τρεις βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες κινούνταν ανοδικά (επίσης οι Dow Jones και S&P 500 κατέρριψαν τα ιστορικά τους υψηλά ρεκόρ), για να καταλήξουν τελικά οι S&P 500 και Nasdaq να κλείσουν με απώλειες 0,41% και 0,99% αντίστοιχα. 

Πριν από την έναρξη της συνεδρίασης το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου δημοσιοποίησε τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις τον Μάρτιο, οι οποίες έτρεξαν με ρυθμό 9,8% τον Μάρτιο σε μηνιαία βάση, έναντι αναθεωρημένης πτώσης 2,7% από 3% των προηγούμενων εκτιμήσεων τον Φεβρουάριο. Σε ετήσια βάση η μεταβολή είναι ακόμη πιο εντυπωσιακή με το ποσοστό να διαμορφώνεται στο 28,16%. 

Τα 1.400 δολάρια που έλαβαν ως επιπλέον επίδομα οι Αμερικανοί, η επέκταση της στήριξης ύψους 300 δολαρίων ανά εβδομάδα για τους ανέργους σε συνδυασμό με τις καλύτερες καιρικές συνθήκες και την κατάσταση με την πανδημία της Covid-19 να βελτιώνεται, είχαν άμεσο αποτέλεσμα στις λιανικές πωλήσεις. 

Ξεχωριστή ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας ανέφερε ότι οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα μειώθηκαν αισθητά, στις 576.000, από 769.000 μια εβδομάδα νωρίτερα και έναντι εκτιμήσεων για 700.000 αιτήσεις. 

Αισιόδοξα μηνύματα έρχονται και από τις εισηγμένες εταιρείες στη Wall Street, καθώς η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για το α΄ τρίμηνο έχει αρχίσει και τα πρώτα δείγμα είναι αρκούντως ενθαρρυντικά. 

Πριν να ηχήσει το καμπανάκι για την έναρξη της συνεδρίασης στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, ανακοίνωσαν τα αποτελέσματά τους οι Bank of America (διπλασιασμός κερδών), η Blackrock (αύξηση 16% των κερδών και αξία των υπό διαχείριση περιουσιακών στοιχείων στο ρεκόρ των 9,01 τρισ. δολαρίων) και η Pepsico (αύξηση εσόδων 6,8%, στα 14,82 δισ. δολάρια). 

Ο Dow Jones έχει «βάλει πλώρη» για να σπάσει και το φράγμα των 34.000 μονάδων (33.986,91, νέο ιστορικό υψηλό ρεκόρ), νέο ιστορικό υψηλό ρεκόρ και για τον S&P 500 στις 4.156,87 μονάδες, ο Nasdaq παραμένει περί του 1,24% για καταρρίψει κι εκείνος το δικό του ρεκόρ στις 14.175,12 μονάδες από τις 16 Φεβρουαρίου. 

moneyreview.gr

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News