Business & Finance Τετάρτη 14/04/2021, 23:00
WALL STREET

Σε διόρθωση S&P 500 και Nasdaq – Με μικρά κέρδη ο Dow

Σε διόρθωση S&P 500 και Nasdaq – Με μικρά κέρδη ο Dow

Υπαναχώρησαν οι αμερικανικές μετοχές από τα αρχικά ιστορικά υψηλά τους σε μία νευρική συνεδρίαση, αλλά και εν μέσω ρευστοποιήσεων σε μετοχές τεχνολογίας, παρά τα καλύτερα του αναμενομένου εταιρικά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου από τις κορυφαίες τράπεζες των ΗΠΑ. 

Ο S&P 500 έχασε έδαφος μετά το ενδοσυνεδριακό ιστορικό υψηλό του υποχωρώντας 0,40%, ενώ ο Nasdaq έκλεισε και αυτός με πτώση 0,99%. Αντίθετα, ο Dow κατάφερε να κλείσει με άνοδο 0,16, αφού μάλιστα ενδοσυνεδριακά ενισχυόταν περισσότερο από 200 μονάδες, καταρρίπτοντας ιστορικό ρεκόρ. 

Το μεγάλο ενδιαφέρον προσείλκυσε η εισαγωγή στην αγορά Nasdaq του μεγαλύτερου χρηματιστηρίου κρυπτονομισμάτων, του Coinbase, με την τιμή μετοχής του να ανοίγει στα 381 δολάρια και να φθάνει μάλιστα προς στιγμή στα 429 δολάρια, για να υποχωρήσει εν συνεχεία. Λίγο ενωρίτερα, η τιμή του bitcoin είχε αγγίξει νέο ιστορικό υψηλό πάνω από τα 63.800 δολάρια. Οι επενδυτές στην αγορά κρυπτονομισμάτων χαιρέτισαν το ντεμπούτο του Coinbase ως ένα κορυφαίο «ορόσημο» για την αγορά ψηφιακού ενεργητικού, τη στιγμή όμως που εκφράζονται αμφιβολιες και σκεπτικισμός από πλευράς ρυθμιστικών αρχών. 

Ο πρόεδρος της Φέντεραλ Ριζέρβ, Τζερόμ Πάουελ, χαρακτήρισε τα κρυπτονομίσματα «οχήματα» κερδοσκοπίας, ενώ τα συνέκρινε με το χρυσό. «Για χιλιάδες χρόνια, οι άνθρωποι έδιδαν στον χρυσό ιδιαίτερη αξία την οποία όμως δεν έχει όταν χρησιμοποιείται ως βιομηχανικό μέταλλο», είπε χαρακτηριστικά. 

Ωστόσο, η μετοχή της Tesla, κορυφαίου χρήστη bitcoin, υποχώρησε περισσότερο από 3%, ακολουθώντας την καθοδική πορεία των μεγάλων ονομάτων της τεχνολογίας, όπως Amazon, Facebook, Netflix και Apple, οι μετοχές των οποίων υποχώρησαν περίπου μία ποσοστιαία μονάδα. 

Τα ισχυρά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου κράτησαν πάντως ισχυρό το φρόνημα των επενδυτών. Η μετοχή της Goldman Sachs έκανε άλμα άνω του 3% από τη στιγμή που η τράπεζα ανακοίνωσε κέρδη και έσοδα πρώτου τριμήνου καλύτερα των προσδοκιών. Με άνοδο 5% και η μετοχή της Wells Fargo χάρη στα καλύτερα του αναμενομένου κέρδη και έσοδα πρώτου τριμήνου. Ωστόσο, η μετοχή της JPMorgan υποχώρησε περίπου 1%, παρότι η τράπεζα ανακοίνωσε αύξηση κερδών 400%, καθώς απελευθέρωσε περισσότερα από 5 δισ.δολάρια από τα αποθέματά της για να καλύψει τα επισφαλή της δάνεια από την κρίση του κορωνοϊού.  

«Το πρώτο κύμα αποτελεσμάτων από τις κορυφαίες αμερικανικές τράπεζες ήταν αρκετά ισχυρό, όπως ακριβώς περίμεναν οι περισσότεροι αναλυτές. Η αντοχή της αγοράς συνεχίζει να είναι ισχυρή, παρότι εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές ανησυχίες», αναφέρει στρατηγικός αναλυτής της TD Ameritrade. 

Οι μετοχές των τραπεζών έχουν σημειώσει εντυπωσιακή άνοδο εφέτος με τον κλάδο χρηματοοικονομικών υπηρεσιών του δείκτη S&P 500 να ενισχύεται περίπου 20%, ξεπερνώντας σε επιδόσεις ακόμη και τον ίδιο το δείκτη S&P 500. 

Tα μεγαλύτερα πάντως κέρδη στη σημερινή συνεδρίαση κατέγραψε ο ενεργειακός κλάδος ακολουθώντας το ράλι 5% των τιμών πετρελαίου, στον απόηχο των προβλέψεων για δυναμική ανάκαμψη της ζήτησης.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News