Business & Finance Τετάρτη 14/04/2021, 19:58
ΑΓΟΡΕΣ

Κέρδη οι ευρωπαϊκές μετοχές με την προσοχή στραμμένη στα εταιρικά αποτελέσματα 

Κέρδη οι ευρωπαϊκές μετοχές με την προσοχή στραμμένη στα εταιρικά αποτελέσματα 

Κέρδη για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση κατέγραψαν σήμερα Τετάρτη οι ευρωπαϊκές μετοχές, με τις ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων για το α΄ τρίμηνο του 2021 και τις εξελίξεις αναφορικά με τα εμβόλια, στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών. 

Μετά τις ΗΠΑ και η Νότιος Αφρική ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τη χορήγηση του εμβολίου της  Johnson & Johnson, μια ημέρα αφότου οι ΗΠΑ ανέφεραν έξι περιπτώσεις θρομβώσεων σε γυναίκες ηλικίας κάτω των 50 ετών.

Η εταιρεία από χθες ανακοίνωσε ότι θα καθυστερήσει τη χορήγηση του εμβολίου της στην Ευρώπη, ενώ την ίδια ώρα η Κομισιόν έκανε γνωστό ότι συμφώνησε για την παράδοση ακόμη 50 εκατ. δόσεων του εμβολίου των Pfizer και BioNTech το β΄τρίμηνο και τις οποίες αναμένεται να διανείμει κατά το δ΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους.  

Οι αισιόδοξες εξελίξεις αναφορικά με το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech και μια σειρά από εταιρικά αποτελέσματα βοήθησαν ούτως ώστε να αντισταθμισθούν οι ανησυχίες αναφορικά με το εμβόλιο της Johnson & Johnson και κάπως έτσι ο Euro STOXX 600 έκλεισε με άνοδο 0,19%, στις 436,57 μονάδες. 

Παρά το γεγονός ότι χθες και σήμερα ο πανευρωπαϊκός δείκτης κατέγραψε κέρδη, εντούτοις δεν μπόρεσε ακόμη να διαγράψει τις απώλειες από τη συνεδρίαση της Δευτέρας κι έτσι έχει ακόμη μια μικρή απόσταση να διανύσει έως τις 437,65 μονάδες στις οποίες «σκαρφάλωσε» στη συνεδρίαση της Παρασκευής σημειώνοντας νέο ιστορικό ρεκόρ. 

Ο κλάδος που «έλαμψε» σήμερα ήταν αυτός των πρώτων υλών, μετά τις θετικές προοπτικές για την αγορά χαλκού της Goldman Sachs, οι οποίες τον έστειλαν 2,47% υψηλότερα. Αξιοσημείωτα κέρδη της τάξεως του 1,99%, σημείωσε και ο ενεργειακός κλάδος, εκμεταλλευόμενος το ράιλι των τιμών του πετρελαίου, το οποίο πυροδοτήθηκε από τις προβλέψεις του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας για εξισορρόπηση της αγοράς του ορυκτού καυσίμου τόσο από πλευράς προσφοράς όσο και από πλευράς ζήτησης. 

Η εικόνα των κυριοτέρων χρηματιστηρίων ήταν διαφορετική με τους χρηματιστηριακούς δείκτες να κινούνται προς διαφορετικές κατευθύνσεις. 

Στο +0,71% και +040% έκλεισαν τα χρηματιστήρια σε Λονδίνο και Παρίσι αντίστοιχα, απώλειες της τάξεως του 0,17% και 0,10% για αυτά σε Φρανκφούρτη και Μιλάνο. 

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού τα ισχυρά αποτελέσματα των JP Morgan, Wells Fargo και Goldman Sachs για τους τρεις πρώτους μήνες του 2021, «πήραν από το χέρι» τη Wall Street και έστειλαν σε νέα ιστορικά υψηλά ρεκόρ τους Dow Jones και S&P 500. Αντιθέτως ο τεχνολογικός Nasdaq δεν ακολουθεί το γενικότερο κλίμα και υποχωρεί κατά 0,10%. 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News