Business & Finance Τετάρτη 14/04/2021, 19:33
ΟΜΟΛΟΓΑ

Ανοδικό γύρισμα στις αποδόσεις του ευρώ

Ανοδικό γύρισμα στις αποδόσεις του ευρώ

Σε άνοδο επέστρεψαν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης στη σημερινή συνεδρίαση, παρασυρόμενες από την άνοδο του κόστους δανεισμού στις ΗΠΑ, παρά την αρχική αποκλιμάκωση που αποδόθηκε στα αποθαρρυντικά στοιχεία για τη μεταποίηση και τη βιομηχανική παραγωγή σε Ευρωζώνη και Ιαπωνία – στοιχεία που ώθησαν ξανά τους επενδυτές, αν και για λίγο, στο ασφαλές καταφύγιο των κρατικών ομολόγων. 

Η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη μειώθηκε τον Φεβρουάριο, μετά την αύξηση του Ιανουαρίου, στοιχεία που απομακρύνουν την πιθανότητα ανάπτυξης της οικονομίας στο πρώτο τρίμηνο, ενώ την ίδια στιγμή στην Ιαπωνία οι βιομηχανικές παραγγελίες σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση εδώ και ένα χρόνο τον Φεβρουάριο. «Η παγκόσμια εικόνα που έχουμε είναι ότι η μεταποίηση είναι ο υγιής κλάδος και αυτός που καθοδηγεί την ανάκαμψη, συνεπώς, ήταν επόμενο τα παραπάνω στοιχεία να δημιουργήσουν κάποια αντίδραση στην αγορά», αναφέρει ο στρατηγικός αναλυτής της ING Αντουάν Μπουβέ. 

Στα παραπάνω στοιχεία ήρθαν να προστεθούν και οι δηλώσεις της προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία είπε ότι η οικονομία της Ευρωζώνης εξακολουθεί να στέκεται πάνω στα δύο «δεκανίκια» της δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής και γι΄αυτό τα μέτρα στήριξης δεν μπορούν να αποσυρθούν εάν πρώτα δεν υπάρξει ολοκληρωτική ανάκαμψη. 

Στον απόηχο των στοιχείων, οι απόδοσεις των κρατικών ομολόγων του ευρώ υποχώρησαν από μία έως τρεις μονάδες βάσης. Οταν όμως, η απόδοση των αμερικανικών 10ετών κλιμακώθηκε στο 1,64%, αφότου μία σειρά δηλώσεων από διαμορφωτές πολιτικής της Fed τροφοδότησαν για μία ακόμη φορά τις προσδοκίες για ταχεία ανάκαμψη στις ΗΠΑ, οι ανοδικές πιέσεις μεταφέρθηκαν και στις αποδόσεις στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Ο διοικητής της περιφερειακής κεντρικής τράπεζας του Ντάλας, Ρόμπερτ Κάπλαν, επιμένει στην άποψή του ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ θα πρέπει να αρχίσει να αποσύρει τα μέτρα στήριξης ενωρίτερα απ΄ό,τι προσβεύουν οι περισσότεροι συνάδελφοί του. «Ολες οι ενδείξεις συνηγορούν υπέρ της αύξησης των αποδόσεων», λέει χαρακτηριστικά ο στρατηγικός αναλυτής της ING, Aντουάν Μπουβέ. 

Στη Γερμανία, η απόδοση του 10ετούς, αφού αρχικά υποχώρησε στο -0,30%, επέστρεψε σε υψηλό δύο εβδομάδων στο -0,264%, λίγο πιο πάνω από τα επίπεδα της Τρίτης, όταν πλήθος ομολογιακών εκδόσεων είχαν ασκήσει ανοδικές πιέσεις στις αποδόσεις.

Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς «τσίμπησε» οριακά στο 0,89% προς το τέλος της συνεδρίασης με το spread στις 120 μονάδες βάσης και με τον όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ να περιορίζεται στα 72 εκατ.ευρώ. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News