Business & Finance Τρίτη 13/04/2021, 23:02
WALL STREET

Με ρεκόρ ξανά ο S&P 500 – Στα ύψη και η τεχνολογία

Με ρεκόρ ξανά ο S&P 500 – Στα ύψη και η τεχνολογία

Με νέο ιστορικό υψηλό έκλεισε τη σημερινή συνεδρίαση ο δείκτης S&P 500, ενώ ο Nasdaq σημείωσε ισχυρά κέρδη με στήριγμα τις κορυφαίες μετοχές της τεχνολογίας, καθώς η αγορά προσπέρασε γρήγορα την είδηση ότι οι ΗΠΑ «παγώνουν» τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της Johnson & Johnson (J&J) μετά από περιστατικά θρόμβωσης. Αντίστοιχα, τα στοιχεία για τον πληθωρισμό Μαρτίου δεν ήταν και τόσο άσχημα όσο φοβούνταν οι επενδυτές. 

Ο S&P 500 έκλεισε με άνοδο 0,32% στο νέο ιστορικό υψηλό των 4.141,59 μονάδων, ενώ ο Νasdaq ενισχύθηκε 1,05%, χάρη στα κέρδη τουλάχιστον 2% των μετοχών των Apple, PayPal και Nvidia. Σημειώνεται ότι ο S&P 500 είχε καταγράψει ιστορικό υψηλά στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις της προηγούμενης εβδομάδας και μετά από την χθεσινή παύση, συνεχίζει απτόητος. 

Ωστόσο, ο Dow Jones δεν κατάφερε να ακολουθήσει, κλείνοντας με μικρή πτώση 0,20%, «μαζεύοντας» σημαντικά τις αρχικές του απώλειες, που έφθασαν περίπου τις 150 μονάδες. 

Οι μετοχές δέχθηκαν ενωρίτερα κάποιες πιέσεις, αφότου η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι συστήνει την παύση των εμβολιασμών με το εμβόλιο της J&J, μετά την αναφορά κάποιων περιστατικών θρομβώσεων. Η μετοχή της φαρμακοβιομηχανίας υποχώρησε 1,3%, αγγίζοντας χαμηλό μηνός. Στον αντίποδα, η μετοχή της Moderna εκτινάχθηκε στα ύψη με άνοδο άνω του 7%.

Πτωτικά κινήθηκαν και οι μετοχές των εταιρειών που θα υποστούν το μεγαλύτερο πλήγμα στην περίπτωση που επιβραδυνθεί η διαδικασία των εμβολιασμών στις ΗΠΑ. Η μετοχή της American Airlines απώλεσε 1,5% της αξίας της, όπως επίσης και η μετοχή της Avis Budget που υποχώρησε 1%.

«Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει μεγαλύτερη αντίδραση στην αγορά πέραν από αυτή που σημειώθηκε σήμερα. Είμαστε πολύ αισιόδοξοι ότι η αμερικανική οικονομία θα επαναλειτουργήσει πλήρως στο δεύτερο εξάμηνο του έτους», εκτιμά ο Μάικ Γουίλσον, στρατηγικός αναλυτής της Morgan Stanley. 

Aναφορικά με τα στοιχεία για τον πληθωρισμο, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 0,6% το Μάρτιο σε μηνιαία βάση και 2,6% σε ετήσια βάση, ελαφρώς περισσότερο απ΄ό,τι είχαν προβλέψει αναλυτές. Ωστόσο, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς συγκρατήθηκε κοντά στο 1,65%. Οι επενδυτές δεν φάνηκε να ανησυχούν από την αύξηση του πληθωρισμού, καθώς ήταν κάτι που είχε προεξοφληθεί από την αγορά, ενώ καθησυχαστικά λειτούργησαν και οι πρόσφατες δηλώσεις το προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ, ότι η όποια άνοδος του πληθωρισμού τους επόμενους μήνες θα είναι προσωρινή.

Εν τω μεταξύ, οι επενδυτές έχουν στραμμένη την προσοχή τους στα εταιρικά αποτελέσμα πρώτου τριμήνου που ανοίγουν αύριο την αυλαία με τις μεγάλες αμερικανικές τράπεζες. 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News