Business & Finance Δευτέρα 12/04/2021, 19:36
ΟΜΟΛΟΓΑ

Με μικρή άνοδο έκλεισαν οι αποδόσεις του ευρώ

Με μικρή άνοδο έκλεισαν οι αποδόσεις του ευρώ

Με νευρικότητα άνοιξε η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας για τα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης, καθώς μετά την αρχική τους αποκλιμάκωση γύρισαν σε μικρή άνοδο. Αφορμή έδωσε η μεγάλη προσφορά που ετοιμάζουν οι ΗΠΑ με νέα έξοδο στις αγορές, σε μία εξέλιξη που θα μπορούσε να ασκήσει πιέσεις στις ομολογιακές αποδόσες. 

Οι ΗΠΑ αναμένεται να εκδώσουν σήμερα νέα τριετή και 10ετή με την φιλοδοξία να αντλήσουν 96 δισ.δολάρια, εξέλιξη που, σύμφωνα με αναλυτές, αναμένεται να δώσει τον τόνο και στις ευρωπαϊκές αγορές κρατικού χρέους. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς, αφού υποχώρησε αρχικά 2,4 μονάδες βάσης, φθάνοντας στο  -0,32%, ενισχύθηκε οριακά προς το τέλος της συνεδρίασης κλείνοντας στο -0,29%. Παρ΄όλα αυτά, παραμένει 10 μονάδες βάσης χαμηλότερα από τα υψηλά έτους που είχε αγγιξει τον Φεβρουάριο.

Στην ευρωπεριφέρεια, οι αποδόσεις των ιταλικών υπαναχώρησαν από το υψηλό μηνός που είχαν αγγίξει την Παρασκευή στον απόηχο των ανησυχιών για πιθανές καθυστερήσεις στην εκταμίευση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης. Η απόδοση του ιταλικου 10ετούς υποχώρησε αρχικά τέσσερις μονάδες βάσης, έως το 0,70% έναντι 0,76% της Παρασκευής, για να «τσιμπήσει» όμως στο τέλος και να κλείσει στο 0,74%.

Στην ελληνική αγορά, με χαρακτηριστικό το μικρό όγκο συναλλαγών και τις μικρές μεταβολές, η απόδοση του 10ετούς έκλεισε λίγο υψηλότερα στο 0,87% από 0,86% την Παρασκευή, με το spread στις 116 μονάδες βάσης. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ περιορίστηκε στα 24 εκατ.ευρώ. 

Οι άκρως υποστηρικτικές χθεσινές δηλώσεις του μέλους του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Φάμπιο Πανέτα, φαίνεται να λειτούργησαν θετικά για τις αγορές κρατικών ομολόγων στο άνοιγμα της συνεδρίασης. Ο αξιωματούχος είπε ότι η ΕΚΤ δεν θα πρέπει να δεχθεί περαιτέρω καθυστέρηση στην επάνοδο του πληθωρισμού κοντά στο στόχο της ΕΚΤ, καθώς οι σημερινές προοπτικές είναι αποθαρρυντικές και η μόνιμη παραμονή των τιμών κάτω του στόχου, για οκτώ συνεχή χρόνια, ενέχει τον κινδυνο να πλήξει την οικονομία. 

Επίσης, η ΕΚΤ επιτάχυνε τις αγορές ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP την προηγούμενη εβδομάδα, αγοράζοντας ομόλογα αξίας 20,165 δισ.ευρώ έναντι 6,178 δισ.ευρώ την αμέσως προηγούμενη. 

Από πλευράς προσφοράς, η Αυστρία ετοιμάζεται για έκδοση τετραετούς και 50ετούς ομολόγου, ενώ η Ισπανία για έκδοση 15ετούς. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News