Business & Finance Παρασκευή 9/04/2021, 19:31
ΟΜΟΛΟΓΑ

Στις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων οι μεγαλύτερες πιέσεις

Στις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων οι μεγαλύτερες πιέσεις

Σε άνοδο γύρισαν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων του ευρώ στη σημερινή συνεδρίαση, μετά τις ανησυχίες που εκφράζουν αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για τον αντίκτυπο που θα έχει η καθυστέρηση του Ταμείου Ανάκαμψης στην ανάκαμψη της οικονομίας, αλλά και την αύξηση των αποδόσεων στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. 

Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας να μπλοκάρει την επικύρωση του Ταμείου Ανάκαμψης έχει προκαλέσει ανησυχίες τόσο σε διαμορφωτές πολιτικής όσο και στους επενδυτές που έχουν αρχίσει να προεξοφλούν κινδύνους για τα ομόλογα της ευρωπεριφέρειας. Το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Ιζαμπέλ Σνάμπελ, προειδοποίησε ότι μία καθυστέρηση του Ταμείου Ανάκαμψης θα αποτελούσε ένα βήμα για την «οικονομική καταστροφή της Ευρώπης».

Η Ιταλία, η οποία συμπεριλαμβάνεται στις χώρες που θα ωφεληθούν περισσότερο από τα κονδύλια του Ταμείου, ήταν φυσικό να δεχθεί τις μεγαλύτερες πιέσεις συγκριτικά με τα υπόλοιπα ομόλογα: η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της κλιμακώθηκε οκτώ μονάδες βάσης, στο 0,75%, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Μαρτίου. Αντίστοιχα και το spread έναντι του αντίστοιχου γερμανικού διευρύνθηκε στις 103 μονάδες βάσης. 

Στην άνοδο των ιταλικών αποδόσεων συνέβαλε και η ειδήση ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι σκοπεύει να αυξήσει το δανεισμό κατά 40 δισ.ευρώ, προκειμένου να κρατήσει βιώσιμη την ιταλική οικονομία, σύμφωνα με πηγές, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας. 

Σε άνοδο και η απόδοση του ελληνικού 10ετούς που αυξήθηκε τέσσερις μονάδες βάσης, στο 0,86% με το spread ωστόσο να συγκρατείται στις 116 μονάδες βάσης. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ διαμορφώθηκε στα 197 εκατ.ευρώ. 

Την ίδια στιγμή, οι αμερικανικές αποδόσεις εξακολουθούν να αποτελούν την κατευθυντήρια δύναμη για τις αγορές κρατικού χρέους, με την απόδοση του 10ετούς να αυξάνεται τέσσερις μονάδες βάσης, στο 1,67%. Η άνοδος αυτή άσκησε πιέσεις και στην υπόλοιπη Ευρωζώνη, αν και μικρότερες σε σχέση με την Ιταλία. Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς αυξήθηκε τρεις μονάδες βάσης, στο -0,30%. 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News