Business & Finance Δευτέρα 5/04/2021, 23:00
WALL STREET

Σε νέα ιστορικά υψηλά Dow Jones και S&P 500

Σε νέα ιστορικά υψηλά Dow Jones και S&P 500

Σε ράλι επιδόθηκαν οι μετοχές στη Wall Street στην πρώτη συνεδρίαση μετά το Πάσχα των Καθολικών, με τις μετοχές να συνεχίζουν τα ρεκόρ της προηγούμενης Πέμπτης. Οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 έκλεισαν σε νέα ιστορικά υψηλά, με μεγάλη άνοδο έκλεισε και ο Nasdaq. Κινητήριος δύναμη τα άκρως ενθαρρυντικά οικονομικά στατιστικά, καθώς μετά την ισχυρή μεταποίηση ήρθαν να προστεθούν και τα αντίστοιχα στοιχεία για τις υπηρεσίες, που ήταν τα καλυτερα όλων των εποχών. 

Ο δείκτης ISM για τον κλάδο παροχής υπηρεσιών εκτινάχθηκε στις 60,4 μονάδες, επίπεδο που είναι ιστορικό υψηλό από τότε που άρχισε η συγκεκριμένη έρευνα, από τις 59,8 του Φεβρουαρίου και έναντι προβλέψεων για 60 μονάδες. Στο «πάρτι» βοήθησε και η συγκρατημένη κίνηση των αποδόσεων των αμερικανικών 10ετών κρατικών ομολόγων, που διαμορφώθηκαν στο 1,71% από 1,72% της Παρασκευής, κρατώντας υπό έλεγχο τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι η ανοδική τάση δεν θα επαναληφθεί, σύμφωνα με τους αναλυτές. 

Παρά τα δυναμικά οικονομικά στοιχεία, τα κέρδη καθοδηγήθηκαν από τους κλάδους που πρόσφατα παρουσίαζαν υποαπόδοση, μεταξύ των οποίων υπηρεσίες επικοινωνιών, επιλεκτικά καταναλωτικά είδη και τεχνολογία.

Ο δείκτης Dow Jones έκλεισε με άνοδο 1,13% στις 33.527,19 μονάδες, επίπεδο ρεκόρ. Σε ιστορικό υψηλό και ο S&P 500 με άνοδο 1,44% στις 4.077,91 μονάδες, ενώ ο Nasdaq ενισχύθηκε 1,67% στις 13.705,59 μοναδες. Με τους γρήγορους ρυθμούς των εμβολιασμών και τα επιπλέον μέτρα στήριξης να ωθούν τους δείκτες S&P 500 και Nasdaq σε νέα ιστορικά υψηλά, η προσοχή των επενδυτών στρέφεται τώρα στις μαζικές επενδύσεις σε προγράμματα υποδομών και στην επικείμενη περίοδο ανακοίνωσης εταιρικών αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου.

Ο δείκτης Nasdaq εξακολουθεί να απέχει 4% από το ιστορικό υψηλό του Φεβρουαρίου. 

Οι μετοχές ενέργειας παρουσίασαν την χειρότερη επίδοση, ακολουθώντας την πτώση 5% στις τιμές πετρελαίου.

Τα σενάρια ωστόσο για επαναλειτουργία της οικονομικής δραστηριότητας στήριξαν τον αεροπορικό κλάδο με τον επιμέρους δείκτη S&P 1500 για τις αεροπορικές να ενισχύεται 3,43%, καθώς το Αμερικανικά Κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Ασθενειών ανακοίνωσαν ότι τα άτομα που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους θα μπορούν να ταξιδεύουν με «χαμηλό κίνδυνο». 

Ξεχώρισε η μετοχή της Tesla που έκανε άλμα άνω του 5%, προσφέροντας το μεγαλύτερο στήριγμα στο δείκτη S&P 500, από τη στιγμή που η αυτοκινητοβιομηχανία με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση στον πλανήτη ανακοίνωσε πωλήσεις αυτοκινήτων ρεκόρ στο πρώτο τρίμηνο του 2021.

«Βρισκόμαστε στο αρχικό στάδιο μίας ανάκαμψης τύπου V. Το μοναδικό πράγμα που θα μπορούσε να σταθεί εμπόδιο θα ήταν ένα ακόμη κλείσιμο της οικονομίας από τυχόν νέα έξαρση του κορωνοϊού ή ένα λάθος πολιτικής από τη Fed. Τίποτε άλλο δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα», αναφέρει ο Τόνι Ντιούερ, στρατηγικός αναλυτής της Canaccord Genuity. 

moneyreview.gr 
 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News