Business & Finance Δευτέρα 5/04/2021, 17:24
ΑΓΟΡΕΣ

Επιστροφή στη δράση η Wall Street με αλλεπάλληλα ρεκόρ 

Επιστροφή στη δράση η Wall Street με αλλεπάλληλα ρεκόρ 

Με τα μακροοικονομικά στοιχεία να είναι κάτι περισσότερο από ικανοποιητικά, η σημερινή συνεδρίαση στη Wall Street η πρώτη μετά την αργία για το Πάσχα των Καθολικών, άρχισε όπως τελείωσε αυτή της προηγούμενης Πέμπτης, σε εορταστικό κλίμα και με ρεκόρ από τους Dow Jones και S&P 500 Dow Jones, αλλά και από τον κλάδο των υπηρεσιών. 

Τα σημερινά «προεόρτια» είχαν φανεί από νωρίς, καθώς πριν από την έναρξη της συνεδρίασης τα futures του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, κινούνταν ανοδικά και αυτή η ανοδική τάση σε μεγάλο βαθμό οφειλόταν στα στοιχεία για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ, τα οποία δημοσιεύθηκαν την προηγούμενη Παρασκευή. 

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας, οι νέες θέσεις εργασίας εξαιρουμένου του αγροτικού κλάδου, σχεδόν διπλασιάσθηκαν τον Μάρτιο, στις 916.000 από 468.000 νέες θέσεις τον Φεβρουάριο, το υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2020. 

Η μεγάλη αυτή βελτίωση της εικόνας της αγοράς εργασίας, έχει πυροδοτήσει ένα κύμα αισιοδοξίας αναφορικά με την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας, κάτι που επιβεβαίωσαν και τα στοιχεία για την επίδοση του κλάδου των υπηρεσιών, ο οποίος συνεισφέρει περισσότερο από τα δύο τρίτα στην αμερικανική οικονομική παραγωγή. 

Ειδικότερα ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών ΡΜΙ για τον εν λόγω κλάδο τον Μάρτιο έφθασε στις 60,4 μονάδες, επίπεδο που είναι ιστορικό υψηλό ρεκόρ από τότε που άρχισε η συγκεκριμένη έρευνα, από 59,8 μονάδες τον Φεβρουάριο και έναντι προβλέψεων για 60 μονάδες.

Τα στοιχεία αυτά έρχονται μετά από αυτά της μεταποίησης την προηγούμενη εβδομάδα, με τον σχετικό δείκτη να σκαρφαλώνει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 37 ετών. 

Εν μέσω των στοιχείων αυτών, στους κύκλους των αναλυτών και των επενδυτών αναδύεται μια αίσθηση ότι η αμερικανική οικονομία θα καταγράψει τη φετινή χρονιά την ευρύτερη ανάκαμψη των τελευταίων 40 ετών. 

Ήδη πριν από την έναρξη της συνεδρίασης οι μετοχές «πρωταγωνίστριες» έχουν φροντίσει να αποκαλυφθούν, αυτή της Tesla η οποία καταγράφει κέρδη άνω του 6%, μετά τις παραδόσεις ρεκόρ αυτοκινήτων το α΄ τρίμηνο του 2020 και αυτή της GameStop που πραγματοποιεί βουτιά σχεδόν 13%, μετά την αποκάλυψη σχεδίων να διαθέσει μετοχές αξίας 1 δισ. δολαρίων, προκειμένου να βελτιώσει τη ρευστότητά της. 

Στις πρώτες συναλλαγές ο Dow Jones καταγράφει κέρδη περί του 0,85%, με τους S&P 500 και Nasdaq να ενισχύονται περί του 1,10%. 

Ο βιομηχανικός δείκτης έχει αγγίξει τις 33.483,29 μονάδες, που συνιστά νέο ιστορικό υψηλό ρεκόρ, ενώ ο S&P 500 συνεχίζει ακάθεκτος μετά την υπέρβαση των 4.000 μονάδων για πρώτη φορά στην ιστορία του την Πέμπτη, φθάνοντας σήμερα έως το ρεκόρ των 4.067,30 μονάδων. 

moneyreview.gr

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News