Business & Finance Παρασκευή 2/04/2021, 19:35
ΟΜΟΛΟΓΑ

Νέος γύρος πιέσεων για τις αμερικανικές αποδόσεις

Νέος γύρος πιέσεων για τις αμερικανικές αποδόσεις

Νέες πιέσεις άσκησαν στις ομολογιακές αποδόσεις των ΗΠΑ τα νέα άκρως ενθαρρυντικά στοιχεία για την απασχόληση που ανακοινώθηκαν σήμερα και τα οποία έδειξαν ότι δημιουργήθηκαν το Μάρτιο οι περισσότερες θέσεις εργασίας από τον Αύγουστο του 2020. 

Τα νέα στοιχεία σε συνδυασμό με τα προχθεσινά για τη μεταποιητική δραστηριότητα που γνώρισε το Μάρτιο τη μεγαλύτερη ανάπτυξη σε διάρκεια 37 μηνών ενισχύουν τις προσδοκίες για ραγδαία ανάπτυξη των ΗΠΑ στη διάρκεια του τρέχοντος έτους, επαναφέροντας στο προσκήνιο και τον κίνδυνο του πληθωρισμού. Αμέσως μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για την απασχόληση, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ξέφυγε στην περιοχή του 1,70%. 

Οι επενδυτές προειδοποιούν ότι ο δρόμος για την αγορά κρατικού χρέους των ΗΠΑ, αξίας 21 τρισ.δολαρίων, δεν θα είναι ομαλός, μετά την χειρότερη επίδοση σε διάρκεια μεγαλύτερη των 40 ετών που γνώρισαν οι τιμές των αμερικανικών 10ετών τους πρώτους τρεις μήνες του έτους.

Οι αποδόσεις άρχισαν να αυξάνονται σταθερά από τις αρχές του έτους, με κινήτηρια δύναμη τις προβλέψεις για γρήγορη ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας, για να επιταχύνουν την άνοδο μετά τις νέες δαπάνες των 1,9 τρισ.δολαρίων από την κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Οικονομολόγοι προβλέπουν ανάπτυξη 5,7% για εφέτος στις ΗΠΑ μετά την πτώση 3,5% του ΑΕΠ το 2020, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg, με τις τιμές καταναλωτή να κλιμακώνονται στο 2,4%. 

Από 0,9% που βρισκόταν η απόδοση του 10ετούς στην αρχή του έτους εκτοξεύθηκε στο 1,78% και σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές η άνοδος θα συνεχιστεί τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Ο δείκτης Bloomberg Barclays που παρακολουθεί τα 10ετή κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ υποχώρησε 13,5% στο πρώτο τρίμηνο, παρουσιάζοντας την χειρότερη επίδοση από το 1980. 

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι αγορές κρατικών ομολόγων παρέμειναν κλειστές λόγω της αργίας της Μεγάλης Παρασκευής των Καθολικών. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News