Business & Finance Τετάρτη 31/03/2021, 23:06
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Με υψηλές επιδόσεις «αποχαιρετά» το τρίμηνο η Wall Street

Με υψηλές επιδόσεις «αποχαιρετά» το τρίμηνο η Wall Street

Με άνοδο έκλεισαν τη σημερινή συνεδρίαση στη Wall Street οι δείκτες S&P 500 και Nasdaq, αποχαιρετώντας σε θετικό τόνο το πρώτο τρίμηνο που χαρακτηρίστηκε από τη στροφή των επενδυτών από τις μετοχές μεγάλης ανάπτυξης προς τους κυκλικούς τομείς που συνδέονται άμεσα με τις προοπτικές της οικονομίας.

Σημαντικό στήριγμα στη σημερινή συνεδρίαση το νέο σχέδιο για δαπάνες ύψους 3 τρισ.δολαρίων σε προγράμματα υποδομών που προωθεί ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. 

Ο S&P 500 ενισχύθηκε 0,36%, αφού όμως ενωρίτερα κατέγραφε μεγαλύτερη άνοδο κοντά στη μία ποσοσταία μονάδα αγγίζοντας προς στιγμή νέο ιστορικό υψηλό στις 3.994,4 μονάδες, το υψηλότερο ενδοσυνεδριακό επίπεδο έως σήμερα, απέχοντας σε απόσταση αναπνοής από το φράγμα των 4.000 μονάδων.

Ο Nasdaq έκλεισε με άνοδο 1,54%, με κινητήρια δύναμη τις μετοχές των Apple, Microsoft και Facebook, που κατέγραψαν κέρδη άνω του 1,5%. Η μετοχή της Tesla ανέκαμψε με κέρδη άνω του 5%. Ωστόσο, ο δείκτης Dow Jones δεν κατάφερε να ακολουθήσει κλείνοντας με μικρές απώλειες 0,26%. 

Στη διάρκεια του Μαρτίου, ο Dow ενισχύθηκε 6,6%, ενώ ο S&P 500 4,3%, σημειώνοντας την καλύτερη μηνιαία επίδοση από πέρυσι το Νοέμβριο, με κέρδη για τέταρτο μήνα στη διαρκεια των τελευταίων πέντε. Στο τρίμηνο, ο Dow και ο S&P 500 ενισχύθηκαν 7,8% και 5,8% αντίστοιχα, με άνοδο για τέταρτο τρίμηνο στη σειρά. 

O Nasdaq κινήθηκε σε πιο χαμηλή «πτήση», καθώς ο κλάδος τεχνολογίας δέχθηκε πιέσεις από την άνοδο των ομολογιακών αποδόσεων, καθώς οι τεχνολογικές εταιρείες εξαρτώνται τα μέγιστα από το δανεικό χρήμα για να επενδύσουν στη μελλοντική τους ανάπτυξη. Για το Μάρτιο, ο δείκτης σημείωσε κέρδη 0,4%, ενώ και στο πρώτο τρίμηνο κατάφερε να καταγράψει θετική επίδοση με κέρδη 2,8%, διαψεύδοντας όσους είχαν προβλέψει ότι θα έμενε στο «κόκκινο». 

Ο Τζο Μπάιντεν θα προχωρήσει σε νέα προγράματα υποδομών για να στηρίξει την ανάπτυξη, στο πλαίσιο σχεδίου το οποίο όμως προβλέπει και αύξηση του εταιρικού φόρου στο 28% για την χρηματοδότηση των δαπανών τα επόμενα 15 έτη. 

«Οι επενδυτές πώλησαν στην προσμονή του σχεδίου υποδομών του Τζο Μπάιντεν και απομακρύνθηκαν από τους ευνοημένους κλάδους των υποδομών – ενέργεια, πρώτες ύλες και βιομηχανία – για να στραφούν και πάλι στους «ευνοημένους της πανδημίας» που είναι οι τεχνολογικές εταιρείες», λέει χαρακτηριστικά ο Κρις Χάσεϊ, γενικός διευθυντής της Goldman Sachs. 

Ολοι οι λεγόμενοι κυκλικοί τομείς, μεταξύ των οποίων ενέργεια, πρώτες ύλες, χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και βιομηχανία, κατέγραψαν απώλειες στη σημερινή συνεδρίαση, ενώ ο κλάδος τεχνολογίας του S&P 500 παρουσίασε κέρδη 1,5%. 

Ορισμένοι επενδυτές ανησυχούν για πιθανό αρνητικό αντίκτυπο από την αύξηση του εταιρικού φόρου και την άνοδο του πληθωρισμού από τα μαζικά δημοσιονομικά προγράμματα. 

Τα σημερινά στοιχεία έδειξαν ότι δημιουργήθηκαν 517.000 νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ το Μάρτιο, παρουσιάζοντας τη μεγαλύτερη αύξηση από το Σεπτέμβριο του 2020, όμως ήταν ελαφρώς κατώτερες των προσδοκιών.

Οι επενδυτές αναμένουν με ενδιαφέρον τα νέα στοιχεία για την απασχόληση που θα ανακοινωθούν την Παρασκευή για να έχουν μία καλύτερη εικόνα για το βαθμό ανάκαμψης της απασχόλησης. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News