Business & Finance Δευτέρα 29/03/2021, 23:00
WALL STREET

Σε νέο ιστορικό υψηλό ο Dow – Εχασαν έδαφος S&P και Nasdaq

Σε νέο ιστορικό υψηλό ο Dow – Εχασαν έδαφος S&P και Nasdaq

Με νέο ιστορικό υψηλό έκλεισε ο Dow Jones, αφού κατάφερε να καλύψει την αρχική του πτώση και να βάλει στην άκρη τις ανησυχίες από τις μαζικές ρευστοποιήσεις που πυροδοτήθηκαν την Παρασκευή από το αντισταθμιστικά ταμείο Αrchegos Capital Management, το οποίο κήρυξε πτώχευση. 

Οι μετοχές των μετοχών που βρέθηκαν την Παρασκευή στο «μάτι του κυκλώνα», ViacomCBS και Discovery, ταλαντεύθηκαν μεταξύ απωλειών και κερδών, με τις δύο εταιρείες να έχουν πληγεί από τις αιφνιδιαστικές ρευστοποιήσεις θέσεων που διακρατούσε το αντισταθμιστικό ταμείο και οι οποίες ενεργοποιήθηκαν από τράπεζες μέσω του margin call. Οι μετοχές των δύο εταιρειών έχουν απωλέσει περίπου 30% εκάστη από τις ρευστοποιήσεις της Παρασκευής. 

Οι τράπεζες άσκησαν πιέσεις αρχικά στο Dow Jones, από τη στιγμή που Credit Suisse και Nomura προειδοποίησαν ότι θα υποστούν σημαντικές ζημίες στα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2021, λόγω της έκθεσής τους σε θέσεις του fund. Η μετοχή της Goldman Sachs υποχώρησε περισσότερο από 3%, ενώ της JPMorgan Chase 1,4%. Ωστόσο, παρότι κάποιες μετοχές επλήγησαν σημαντικά από τη χρεοκοπία του αντισταθμιστικού ταμείου, το επεισόδιο αυτό δεν φαίνεται να είχε γενικευμένες συνέπειες στην αγορά, όπως ανησυχούσαν αρχικά οι επενδυτές, σύμφωνα με τη Bespoke Investment Group. 

Η πτώση των τραπεζών αντισταθμίστηκε από την άνοδο 3% της Boeing στην είδηση ότι η Southwest Airlines έκανε παραγγελία επιπλέον 100 αεροσκαφών 737 Max. 

Ο Dow Jones έκλεισε με άνοδο 104 μονάδων βάσης ή 0,32% κλείνοντας στο νέο ιστορικό υψηλό των 33.177,49 μονάδων. Ο S&P 500 έκλεισε με οριακή πτώση 0,08%, αφού ενωρίτερα υποχωρούσε έως 0,8%, ενώ ο Nasdaq με απώλειες 0,6%.

Οι συναλλασσόμενοι πάντως θα πρέπει να προετοιμαστούν για αυξημένη μεταβλητότητα στη διάρκεια μίας εβδομάδας αργιών εν όψει του Πάσχα των Καθολικών την Κυριακή, αλλά και εν όψει της επαναξιολόγησης των θέσεων των επενδυτών στο τέλος του πρώτου τριμνήνου. Η απότομη άνοδος των ομολογιακών αποδόσεων έκανε πολλούς επενδυτές να κάνουν μεγάλες αναπροσαρμογές στα χαρτοφυλάκιά τους. 

Μέχρι στιγμής στη διάρκεια το τριμήνου, ο Dow και ο S&P 500 έχουν ενισχυθεί 6,9% και 4,3% αντίστοιχα. Ωστόσο, ο Nasdaq έχει υποχωρήσει 0,4% αυτό το μήνα, καθώς αρκετοί επενδυτές εγκατέλειψαν τις μετοχές ανάπτυξης, όπως τις μεγάλες της τεχνολογίας, για να στραφούν σε μετοχές αξίας που σχετίζονται με τις προοπτικές της οικονομίας. Εάν πράγματι, ο προβλέψεις επαληθευτούν, θα είναι οι πρώτες μηνιαίες απώλειες για το δείκτη υψηλής τεχνολογίας το μήνα Μάρτιο στη διάρκεια των τελευταίων πέντε μηνών. 

Επίσης, οι επενδυτές περιμένουν με ιδιαίτερη αγωνία και το νέο σχέδιο υποδομών του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, το οποίο ενδεχομένως να ανακοινωθεί την Τετάρτη. Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Tζεν Πσάκι ανακοίνωσε την Κυριακή ότι ο Μπάιντεν θα παρουσιάσει δύο πακέτα τους επόμενους μήνες, το πρώτο για προγράμματα υποδομών και το δεύτερο για την υγεία. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News