Business & Finance Δευτέρα 29/03/2021, 20:16
ΑΓΟΡΕΣ

Ήπια κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, σε ιστορικό υψηλό ο DAX 

Ήπια κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, σε ιστορικό υψηλό ο DAX 

Χωρίς προβλήματα και απουσία έντονων εξάρσεων κύλησε η πρώτη συνεδρίαση για την τρέχουσα εβδομάδα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, σε μια ημέρα που οι εξελίξεις αναφορικά με το εγκλωβισμένο πλοίο στη διώρυγα του Σουέζ και την αμερικανική επενδυτική Archegos  πρωταγωνίστησαν στους επενδυτικούς κύκλους, την ίδια ώρα που οι ανησυχίες για την πανδημία του κορωνοϊού έχουν «χτυπήσει ξανά κόκκινο». 

Τα «απόνερα» από την κήρυξη στάσης πληρωμών από την Archegos επέδρασαν μόνο στις μετοχές των χρηματοπιστωτικών εταιρειών, με τον κλάδο των χρηματοπιστωτικών εταιρειών να παρουσιάζει τη χειρότερη σημερινή εικόνα με απώλειες 1,99%, και τον τραπεζικό κλάδο να υποχωρεί κατά 1,03%. 
Η μετοχή της Credit Suisse έκανε βουτιά 13,83%, καθώς όπως έχει δηλώσει από την Παρασκευή αναμένει ζημιές εξαιτίας της μεγάλης της έκθεσης στην Archegos. 

Ωστόσο οι περισσότεροι εκ των κυριοτέρων ευρωπαϊκών κλάδων ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με θετικό πρόσημο, με αποτέλεσμα ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 να κλείσει με άνοδο 0,16, βρίσκοντας κυρίως στήριξη από τους μη κυκλικούς κλάδους όπως των τροφίμων και ποτών, των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και των μέσων μαζικής ενημέρωσης. 

Αισθητές απώλειες της τάξεως του 1,84% σημείωσε και ο κλάδος των ταξιδίων και αναψυχής, καθώς το τρίτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ευρώπη κινείται με πιο επιθετικούς ρυθμούς.

Στη Γαλλία οι γιατροί έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, αναφέροντας ότι η συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων θα φέρει τα νοσοκομεία του Παρισιού στα όριά τους, καθώς σε λίγο δεν θα μπορούν να υποδεχθούν άλλους ασθενείς. 

Στη Γερμανία η Άγκελα Μέρκελ έκανε συστάσεις στα ομόσπονδα κράτη προκειμένου να επιταχύνουν τις προσπάθειες να ανακόψουν τη μετάδοση της πανδημίας, αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο να εφαρμοσθεί απαγόρευση της κυκλοφορίας. 

Από το μέτωπο του εγκλωβισμού του εμπορικού πλοίου στη διώρυγα του Σουέζ, ένα επεισόδιο που έχει παραλύσει το ήδη ταλαιπωρημένο εξαιτίας του κορωνοϊού παγκόσμιο εμπόριο, τα νέα είναι θετικά, καθώς το Ever Given αποκολλήθηκε από το σημείο που είχε εγκλωβισθεί και είναι θέμα χρόνου να διασχίσει τη διώρυγα. 

Από τα κυριότερα χρηματιστήρια αυτό της Φρανκφούρτης συνέχισε από εκεί που σταμάτησε την περασμένη Παρασκευή κλείνοντας σε νέο ιστορικό υψηλό ρεκόρ στις 14.817,72 μονάδες, μετά από άνοδο 0,47%. Από κοντά με κέρδη 0,45% ακολούθησε το χρηματιστήριο του Παρισιού, αυτό του Μιλάνου πρόσθεσε 0,12%, ενώ του Λονδίνου δεν ακολούθησε τη γενικευμένη ανοδική τάση και έκλεισε με ισχνές απώλειες 0,07%. 

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού επικρατεί διαφορετικό κλίμα, με τις μετοχές των τραπεζών να συμπαρασύρουν προς τα κάτω τη Wall Street και τους τρεις βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες να κινούνται πτωτικά. 

Στη συνέχεια όμως ο Dow Jones έκανε αναστροφή πορείας και παρουσιάζει κέρδη της τάξεως του 0,17% και 0,03% αντίστοιχα, ενώ ο S&P 500 παραμένει σε αρνητικό έδαφος με οριακές απώλειες 0,05%, με τον Nasdaq να υποχωρεί κατά 0,40%. 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News