Business & Finance Παρασκευή 26/03/2021, 22:00
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Tεχνολογία και τράπεζες ώθησαν σε εκρηκτική άνοδο τη Wall Street

Tεχνολογία και τράπεζες ώθησαν σε εκρηκτική άνοδο τη Wall Street

Mε εκρηκτική άνοδο έκλεισε τη συνεδρίαση η Wall Street, με κινητήρια δύναμη τους κλάδους τεχνολογίας, υγείας και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και με τους επενδυτές να στοιχηματίζουν ότι η αμερικανική οικονομία θα παρουσιάσει την ταχύτερη ανάπτυξη από το 1984. 

Οι δείκτες S&P 500 και Dow Jones έκλεισαν με άνοδο 1,66% και 1,39% αντίστοιχα, ενώ ο Nasdaq ενισχύθηκε 1,24%. Η Wall Street ενισχύθηκε στο τελευταίο μισάωρο της συνεδρίασης με τους S&P 500 και Dow να κλείνουν μάλιστα σε επίπεδα ρεκόρ. 

Οι μετοχές των μεγάλων της τεχνολογίας, όπως Tesla, Apple, Amazon.com, Alphabet, Microsoft, Facebook καθοδήγησαν την ανοδική τάση, προσφέροντας σημαντικό στήριγμα στο δείκτη S&P 500. 

Οι επενδυτές έχουν μείνει στις προβλέψεις της Φέντεραλ Ριζέρβ την προηγούμενη εβδομάδα ότι η αμερικανική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 6,5% το 2021 έναντι αρχικών προβλέψεων για 4,2%. Ωστόσο, οι προοπτικές αυτές έδωσαν ώθηση και στις ομολογιακές αποδόσεις τους τελευταίους μήνες, παρά τη μικρή ανάσα που πήραν στις τελευταίες συνεδριάσεις. Σήμερα επανήλθαν σε άνοδο, αν και συγκρατημένη, με το κόστος δανεισμού στη 10ετία να ενισχύεται στο 1,66%, παρότι εξακολουθεί να απέχει από το υψηλό 14 μηνών του 1,77% της προηγούμενης εβδομάδας. 

Ο χρηματοοικονομικός κλάδος βρήκε στήριγμα στην ανακοίνωση της Φέντεραλ Ριζέρβ ότι οι τράπεζες θα μπορέσουν από τα τέλη Ιουνίου να καταβάλουν ξανά μερίσματα και να επαναγοράζουν ιδίες μετοχές τους. 

Σε άνοδο και οι μετοχές ενέργειας, ακολουθώντας την ανάκαμψη των τιμών πετρελαίου άνω του 4% μετά τη διακοπή της διέλευσης των πλοίων από τη Διώρυγα του Σουέζ, καθώς ένα μεγάλο τάνκερ έχει κολλήσει στα στενά και χρειάζεται να απομακρυνθεί. Μαζί με την ενέργεια και ο κλάδος πρώτων υλών που ακολούθησε και αυτός με άνοδο 2%.

Οι εννέα απο τους 11 κλάδους του S&P 500 σημείωσαν άνοδο με εξαίρεση αυτόν των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και καταναλωτικών αγαθών. Αφορμή, τα τελευταία στοιχεία για τις καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ, που έδειξαν ότι σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση σε διάρκεια 10 μηνών τον Φεβρουάριο, καθώς οι ιδιαίτερα ψυχρές καιρικές συνθήκες διέκοψαν τις οικονομικές δραστηριότητες σε πολλές πολιτείες. 

Από τις μεμονωμένες μετοχές, αυτή της United Airlines ενισχύθηκε περισσότερο από 1%, ενώ των Royal Caribbean και Norwegian Cruise Line σημείωσαν κέρδη 1,3% και 3% αντίστοιχα. Η άνοδος πυροδοτήθηκε από την ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έθεσε ως νέο στόχο για τους εμβολιασμούς να φθάσουν τα 200 εκατομμύρια τις πρώτες 100 ημέρες της θητείας του. Εως σήμερα Παρασκευή, έχουν εμβολιαστεί 100 εκατ.άτομα από τη στιγμή που ανέλαβε καθήκοντα ο Μπάιντεν. 

Σε εβδομαδιαία βάση, ο Dow Jones και ο S&P 500 κατέγραψαν κέρδη 1,4% και 1,6% αντίστοιχα. Ωστόσο, ο Nasdaq σημείωσε πτώση 0,6%. 
   
moneyreview.gr     

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News