Business & Finance Παρασκευή 26/03/2021, 20:20
ΑΓΟΡΕΣ

Τέταρτη διαδοχική εβδομάδα με θετικό πρόσημο για τις ευρωπαϊκές μετοχές 

Τέταρτη διαδοχική εβδομάδα με θετικό πρόσημο για τις ευρωπαϊκές μετοχές 

Με κέρδη έκλεισαν την εβδομάδα οι ευρωπαϊκές μετοχές, ολοκληρώνοντας την με θετικό πρόσημο, εν μέσω μιας γενικευμένης σημερινής ανοδικής τάσης στα χρηματιστήρια σε όλο τον κόσμο. 

Στην Ευρώπη κι ενώ τα περιοριστικά μέτρα για την αποφυγή της μετάδοσης της πανδημίας του κορωνοϊού παραμένουν σε ισχύ ή επεκτείνονται, σήμερα οι επενδυτές επέλεξαν να στοιχηματίσουν στις μετοχές. 

Στη διαμόρφωση του θετικού κλίματος συνέβαλε η βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία τον Μάρτιο, με τον σχετικό δείκτη του Ινστιτούτου Ifo να ανεβαίνει στις 96,6 μονάδες από 92,7 μονάδες τον Φεβρουάριο, το υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας διετίας  κι έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών για τιμή στις 93,2 μονάδες. Μεγάλη βελτίωση παρουσίασε και ο δείκτης των επιχειρηματικών προσδοκιών ο οποίος σκαρφάλωσε στις 100,4 μονάδες, από τις 95 μονάδες, τιμή που εκτιμούσαν οι αναλυτές ότι θα σημείωνε ο εν λόγω δείκτης τον Μάρτιο. 

Από το μέτωπο των μακροοικονομικών στοιχείων ήρθε και το άλλο αισιόδοξο μήνυμα, καθώς οι λιανικές πωλήσεις στη Μεγάλη Βρετανία έτρεξαν με ρυθμό 2,1% τον Φεβρουάριο σε μηνιαία βάση.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 έκλεισε ενισχυμένος κατά 0,91%, παίρνοντας μεγάλη ώθηση από τον κλάδο των πρώτων υλών που πραγματοποίησε άλμα 4,14%, καθώς οι τιμές των μετάλλων ακολούθησαν την ανιούσα, μετά το επεισόδιο με τον εμπορικό πλοίο που έχει μπλοκάρει τη διώρυγα του Σουέζ και έχει παραλύσει το παγκόσμιο εμπόριο. 

Κέρδη 2,72% σημείωσε ο ενεργειακός κλάδος βρίσκοντας στήριξη από το ράλι των τιμών του πετρελαίου της τάξεως του 4,40%, ενώ κανένας από τους κυριότερους κλάδους του STOXX 600 δεν σημείωσε σήμερα απώλειες. 

Από τα κυριότερα χρηματιστήρια αυτό του Λονδίνου ξεχώρισε με άνοδο της τάξεως του 0,99%, ακολουθούμενο από της Φρανκφούρτης που ενισχύθηκε κατά 0,87%, το Μιλάνο έκλεισε υψηλότερα κατά 0,72%, στο +0,61% το Παρίσι. 

Παρόμοια και η εικόνα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με τους τρεις βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες από την έναρξη της συνεδρίασης να κινούνται ανοδικά με θετική μεταβολή από 0,20% έως 060%.

Κέρδη παρουσιάζουν στο σύνολό τους οι τραπεζικές μετοχές, μετά την ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, ότι στις τράπεζας θα επιτραπεί να αποδώσουν μερίσματα στους μετόχους, αλλά και να αρχίσουν ξανά τα προγράμματα αγοράς ιδίων μετοχών, από τις 30 Ιουνίου κι έπειτα. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News