Business & Finance Παρασκευή 26/03/2021, 16:25
ΑΓΟΡΕΣ

Κέρδη στη Wall Street με οδηγό τις μετοχές των τραπεζών

Κέρδη στη Wall Street με οδηγό τις μετοχές των τραπεζών

Διατηρείται το θετικό κλίμα από τη χθεσινή συνεδρίαση στη Wall Street, με τον χρηματοπιστωτικό κλάδο να έχει αναλάβει το ρόλο του οδηγού.

Η χθεσινή ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, ότι οι αμερικανικές τράπεζες μπορούν να αρχίσουν να καταβάλουν μερίσματα στους μετόχους και να επανεκκινήσουν τα προγράμματα αγοράς ιδίων μετοχών όχι νωρίτερα από τις 30 Ιουνίου, έχει δώσει σήμερα ώθηση στις τραπεζικές μετοχές και κατ’ επέκταση σε όλο των χρηματοπιστωτικό κλάδο, ο οποίος είναι και αυτός που έχει ξεχωρίσεις στις πρώτες συναλλαγές. 

Η ανακοίνωση της Fed ήρθε μία ημέρα μετά, αφότου η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, δήλωσε ότι αισθάνεται άνετα με το ενδεχόμενο οι τράπεζες καταβάλλουν μερίσματα, στο πλαίσιο της διήμερης κατάθεσής της στο Κογκρέσο μαζί με τον επικεφαλής της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας Τζερόμ Πάουελ, αναφορικά με την κατάσταση της οικονομίας και τις κινήσεις που προτίθενται να κάνουν για τη στήριξή τους. 

Πριν από λίγο είδαν το φως της δημοσιότητας τα στοιχεία για τον δομικό δείκτη (δεν περιλαμβάνουν τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας) των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, ο οποίος τον Φεβρουάριο έτρεξε με ρυθμό 0,1% σε μηνιαία βάση, απορροφώντας έτσι τις ανησυχίες για άνοδο του πληθωρισμού. 

Τα σενάρια του ανοίγματος της οικονομίας διατηρούνται και σήμερα στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, σενάρια τα οποία πυροδότησαν οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν να έχουν διανεμηθεί 200 εκατ. δόσεις του εμβολίου κατά του κορωνοϊού στις πρώτες 100 ημέρες της θητείας του. Σύμφωνα με τα δεδομένα της περασμένης Παρασκευής, από την ημέρα που ο Τζο Μπάιντεν έγινε ένοικος του Λευκού Οίκου, έχουν διανεμηθεί 100 εκατ. δόσεις. 

Αν δεν αλλάξει κάτι προς το χειρότερο στη διάρκεια της συνεδρίασης, οι τρεις βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες οδεύουν να ολοκληρώσουν την εβδομάδα με θετικό πρόσημο, από τη στιγμή που μετά το κλείσιμο της Παρασκευής οι Dow Jones και S&P 500 καταγράφουν κέρδη 0,4%, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq 0,2%. 

Στο αρχικό στάδιο της σημερινής συνεδρίασης οι τρεις δείκτες παρουσιάζουν κέρδη μεταξύ 0,40% και 0,50%. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News