Business & Finance Τετάρτη 24/03/2021, 19:58
ΑΓΟΡΕΣ

Σε χαμηλές πτήσεις οι ευρωπαϊκές μετοχές

Σε χαμηλές πτήσεις οι ευρωπαϊκές μετοχές

Απουσίασαν οι αισθητές μεταβολές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σήμερα, καθώς τα αισιόδοξα μηνύματα από τα προκαταρκτικά στοιχεία για την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Μάρτιο, αντισταθμίσθηκε από την επέκταση ή διατήρηση των περιοριστικών μέτρων στις ευρωπαϊκές χώρες, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού μαίνεται. 

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της IHS Markit τα οποία δημοσιοποίησε σήμερα, ο σύνθετος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών ΡΜΙ για τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες ανέβηκε στις 52,5 μονάδες, από 48,8 μονάδες τον Φεβρουάριο, το υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2018, σηματοδοτώντας την επιστροφή της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε ανάπτυξη. Το όριο των 50 μονάδων διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση μιας δραστηριότητας. 

Ο δείκτης της μεταποίησης σκαρφάλωσε στις 62,4 μονάδες, από 57,9 μονάδες τον Φεβρουάριο που συνιστά την υψηλότερη ανάγνωση από το 1997 όταν και ξεκίνησε η συγκεκριμένη έρευνα και έναντι προβλέψεων των αναλυτών για τιμή στις 57,7 μονάδες. 

Ιστορικό υψηλό ρεκόρ σημείωσε τόσο ο υποδείκτης της παραγωγής στις 63 μονάδες, όσο και αυτός της αυτός των νέων παραγγελιών στις 64,2 μονάδες. 

Ωστόσο το τρίτο κύμα όπως εξελίσσεται της πανδημίας του κορωνοϊού και τα μέτρα που εντείνουν οι κυβερνήσεις ή τα ήδη αυστηρά που διατηρούν, δεν άφησαν χώρο για να «επικρατήσουν» τα σημερινά αισιόδοξα στοιχεία. 

Ο Euro STOXX 600 κατάφερε προς το τέλος της σημερινής συνεδρίασης, να περάσει οριακά σε θετικό έδαφος και να κλείσει με οριακή άνοδο 0,02%. 

Ο κλάδος των πρώτων υλών ανέλαβε τον «προωθητικό» ρόλο του πανευρωπαϊκού δείκτη, κλείνοντας ενισχυμένος κατά 1,18%, ακολουθούμενος από τον ενεργειακό κλάδο (+1,16%).

Ο τεχνολογικός κλάδος με κέρδη 1% επίσης ξεχώρισε, μετά την ανακοίνωση της Intel ότι κατασκευάζει δύο εργοστάσια παραγωγής ημιαγωγών, ένα για να καλύψει τις ανάγκες της αμερικανικής αγοράς και ένα για τον υπόλοιπο κόσμο. 

Στην αντίπερα όχθη, ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας δέχθηκε τις μεγαλύτερες πιέσεις υποχωρώντας κατά 1,45%, καθώς οι ελλείψεις στους ημιαγωγούς οδηγούν καθημερινώς τις κατασκευάστριες εταιρείες να ανακοινώνουν ότι μειώνουν την παραγωγή τους, εξαιτίας της έλλειψης αυτής. 

Από τα κυριότερα χρηματιστήρια αυτό της Φρανκφούρτης έκλεισε με απώλειες 0,35%, του Παρισιού έμεινε σχεδόν αμετάβλητο (+0,03%), στο Λονδίνο ο FTSE 100 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση ενισχυμένος κατά 0,20%, στο +0,39% ο FTSE MIB στο Μιλάνο.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού η ανακοίνωση της Intel, προκάλεσε εκ διαμέτρου αντίθετες αντιδράσεις, με τους επενδυτές να γυρίζουν την πλάτη στις μετοχές των τεχνολογικών εταιρειών (θεωρώντας ότι πλήττονται από την κίνηση της Intel) και τον τεχνολογικό Nasdaq να καταγράφει απώλειες περί του 0,65%.

Αντιθέτως κέρδη από την έναρξη της συνεδρίασης παρουσιάζουν τόσο ο Dow Jones (+0,85%), όσο και ο S&P 500 (+0,40%).

moneyreview.gr 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News