Business & Finance Τρίτη 23/03/2021, 22:00
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Mε πτώση η Wall Street στην επέτειο ενός χρόνου από τα χαμηλά της πανδημίας

Mε πτώση η Wall Street στην επέτειο ενός χρόνου από τα χαμηλά της πανδημίας

Σε πτώση γύρισε η Wall Street στη σημερινή συνεδρίαση, εν μέσω ανησυχιών για το κόστος των δαπανών σε προγράμματα υποδομών και τις νέες πιθανές αυξήσεις των φόρων. 

Οι δηλώσεις της υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, ότι η αμερικανική οικονομία παραμένει σε κρίση απο την πανδημία και ότι θα πρέπει να αυξηθούν οι φόροι για να μεγαλώσουν τα έσοδα του κράτους και να χρηματοδοτούν τα νέα δημοσιονομικά προγράμματα έθεσαν σε επιφυλακή τους επενδυτές. 

Ο S&P 500 έκλεισε με πτώση 0,76%, ο Dow Jones υποχώρησε 0,94%, ενώ ο Nasdaq κατέγραψε απώλειες 1,12%. 

Ο κλάδος ταξιδίων και λιανεμπορίου δέχθηκε νέο πλήγμα από την έξαρση του κορωνοϊού σε ολόκληρη την Ευρώπη και τα νέα περιοριστικά μέτρα, με τη μετοχή της Carnival και άλλων εταιρειών διαχείρισης κρουαζιέρας να βουλιάζουν περίπου 8%. Σε πτώση άνω του 7% και οι μετοχές των αεροπορικών, μεταξύ των οποίων American Airlines και United Airlines. 

O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι οι περισσότερες περιοχές στον πλανήτη παρουσιάζουν αύξηση των κρουσμάτων σε Covid-19, καθώς οι μεταλλάξεις του ιού εξαπλώνεται με ραγδαίο ρυθμό. «Παρά την αξιοσημείωτη βελτίωση, το τρίτο κύμα πανδημίας έχει αφήσει μεγάλα τμήματα του πληθυσμού ευάλωτα τόσο από ιατρικής όσο και οικονομικής άποψης. Η ζημιά αυτή θα χρειαστεί χρόνο για να καλυφθεί. Οι εμβολιασμοί θα θέσουν υπό έλεγχο την εξάπλωση του ιού, όμως αυτό θα χρειαστεί χρόνο», αναφέρει ο Μπραντ ΜακΜίλαν, επικεφαλής επενδύσεων της Commonwealth Financial Network.

 

Ενας χρόνος μετά την κατάρρευση της Wall Street 

 

H σημερινή συνεδρίαση σηματοδοτεί την επέτειο ενός χρόνου από τα χαμηλά της πανδημίας, όταν η άνευ προηγουμένου κρίση οδήγησε το δείκτη S&P 500 σε ελεύθερη πτώση 30% μέσα σε μόλις 22 ημέρες, στην πιο γρήγορη bear market στην ιστορία της Wall Street. 

Oι μετοχές ωστόσο ανέκαμψαν ραγδαία από τον πάτο που άγγιξαν στην αρχή της πανδημίας, με τον S&P 500 να σημειώνει έκτοτε ράλι περίπου 80% από τα χαμηλά του προηγούμενου έτους. Αντίστοιχα, ο Nasdaq έχει ενισχυθεί περισσότερο από 90%, ενώ ο Dow Jones περίπου 75% την ίδια περίοδο.  

 

Mε πτώση η Wall Street στην επέτειο ενός χρόνου από τα χαμηλά της πανδημίας-1

«Εξακολουθούμε να βλέπουμε συνέχιση της ανόδου από τα σημερινά επίπεδα, όμως δεν πιστεύουμε ότι η άνοδος θα είναι τόσο ισχυρή όσο τους προηγούμενους 12 μήνες. Πιστεύω ότι ο δρόμος θα έχει περισσότερες αναταράξεις», αναφέρει ο Κρεγκ Φεχρ, στρατηγικός αναλυτής της Edwarad Jones. 

H ιστορία ωστόσο έχει δείξει ότι οι ανοδικές αγορές όπως η σημερινή επιφυλάσσουν το ισχυρό ράλι για το δεύτερο έτος, παρότι τα κέρδη δεν είναι τόσο εκρηκτικά όσο αναμενόταν. Οι περισσότεροι αναλυτές της Wall Street βλέπουν τον S&P 500 να κλείνει το έτος στις 4.099 μονάδες, που σημαίνει ένα κέρδος της τάξης του 4% από τα σημερινά επίπεδα, σύμφωνα με έρευνα αναλυτών του CNBC. 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News