Business & Finance Τρίτη 23/03/2021, 16:09
ΑΓΟΡΕΣ

Διστακτικότητα στη Wall Street εν αναμονή της κατάθεσης Γέλεν, Πάουελ 

Διστακτικότητα στη Wall Street εν αναμονή της κατάθεσης Γέλεν, Πάουελ 

Με την έναρξη της διήμερης κατάθεσης της οικονομικής ηγεσίας των ΗΠΑ σε επιτροπή του Κογκρέσου να αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον, στη διάρκεια της οποίας θα κάνουν τις εκτιμήσεις για την εικόνα της αμερικανικής οικονομίας και τα βήματα που προτίθενται να κάνουν για την ανάκαμψή της, αρχίζει η σημερινή συνεδρίαση στη Wall Street. 

Η σημερινή ημέρα έχει και άλλη μια ιδιαίτερα βαρύνουσα σημασία, καθώς σηματοδοτεί τη συμπλήρωση ενός χρόνου, από το ναδίρ στο οποίο βρέθηκε το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, στο αποκορύφωμα του πανικού που είχε κυριεύσει τις αγορές εξαιτίας της πανδημίας της Covid-19, η οποία και είχε προλάβει να εξαπλωθεί σχεδόν σε ολόκληρο τον κόσμο. 

Από τις 23 Μαρτίου του 2020, οι Dow Jones και S&P 500 έχουν ενισχυθεί κατά σχεδόν 77%, ενώ τα κέρδη του τεχνολογικού Nasdaq έχουν ξεπεράσει το 90%. 

Για τον Dow Jones η επέλαση αυτή των συνολικά 250 συνεδριάσεων σε διάστημα 12 μηνών, συνιστά την καλύτερη επίδοσή του, από το 1934. 

Σήμερα και αύριο όμως τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στο Κογκρέσο, καθώς η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν και ο διοικητής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, θα παράσχουν τα δεδομένα για την τωρινή εικόνα της μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο και τις προβλέψεις τους για την επόμενη ημέρα. 

Ο Πάουελ αναμένεται να επαναλάβει τη δέσμευση της Fed να στηρίξει την οικονομία για όσο καιρό θα παραμένει στα προ πανδημίας επίπεδα και παράλληλα να μεταφέρει για άλλη μια φορά τις ανησυχίες για την αγορά εργασίας και το μεγάλο ποσοστό αποχής από αυτή εξαιτίας της πανδημίας. 

Από τη μεριά της η Γέλεν, αναμένεται να υποστηρίξει για άλλη μια φορά την άποψη ότι οι ΗΠΑ μπορούν να δανείζουν με τα επιτόκια σχεδόν στο 0% και πως παρά το γεγονός ότι το δημόσιο χρέος είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα το κόστος εξυπηρέτησής του είναι το ίδιο με το 2007. 

Με τους επενδυτές σε στάση αναμονής, ο Dow Jones παραμένει σχεδόν αμετάβλητος, ο S&P 500 κινείται με οριακές απώλειες 0,04%, με τον Nasdaq να υποχωρεί κατά σχεδόν 0,20%. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News