Business & Finance Δευτέρα 16/11/2020, 17:04
ΑΓΟΡΕΣ

Πτώση του δολαρίου 6% το 2021 βλέπει η Goldman Sachs

Πτώση του δολαρίου 6% το 2021 βλέπει η Goldman Sachs

Η πτώση του δολαρίου θα συνεχιστεί και το 2021, προβλέπει η Goldman Sachs στην έκθεση με τις εκτιμήσεις της για την πορεία των ισοτιμιών στην επόμενη χρονιά. 

Σύμφωνα με τους αναλυτές του επενδυτικού οίκου, ο δολαριακός δείκτης θα σημειώσει πτώση 6% κατά τους επόμενους 12 μήνες, με το αμερικανικό νόμισμα να υποτιμάται κατά 15% από τα υψηλά του 2020 και έως τα τέλη του 2024. 

Έπειτα από μία μακρά περίοδο υπεραποδόσεων τόσο για την αμερικανική οικονομία όσο και για τα αμερικανικά assets, η Goldman Sachs εκτιμά ότι το δολάριο είναι σήμερα σημαντικά υπερτιμημένο (περίπου κατά 10%). Από την άλλη πλευρά, η Fed έχει μειώσει τα επιτόκια στο μηδέν και η πολιτική της αναμένεται να οδηγήσει σε ένα μεγάλο διάστημα αρνητικών βραχυπρόθεσμων πραγματικών επιτοκίων. «Ο συνδυασμός των υψηλών αποτιμήσεων και των αρνητικών πραγματικών επιτοκίων καθιστούν τις προοπτικές του δολαρίου αρνητικές, κατά την άποψή μας», σημειώνουν οι αναλυτές του οίκου. 

Επιπλέον, μία γρήγορη ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας αναμένεται να λειτουργήσει αρνητικά για το δολάριο (με δεδομένο το προφίλ του «ασφαλούς καταφυγίου»), ακόμα και εάν η αμερικανική οικονομία παρουσιάσει καλές επιδόσεις, εκτιμάται. 

Σε ό,τι αφορά το ευρώ, η Goldman Sachs προειδοποιεί για βραχυπρόθεσμες  υποαποδόσεις, όμως προβλέπει ότι η ισχυρή παγκόσμια οικονομία θα σπρώξει τελικά την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου στα 1,25 τους επόμενους 12 μήνες, έστω και με πολλά σκαμπανεβάσματα. 

«Με την έκθεση της Ευρώπης στο παγκόσμιο εμπόριο και τη ζήτηση από την Κίνα, το ευρώ αναμένεται να ωφεληθεί από μία παγκόσμια οικονομία που ανακάμπτει, όπως ακριβώς το αρχικό άνοιγμα της οικονομίας μετά το lockdown, το δεύτερο  τρίμηνο του 2020, ήταν ένας βασικός παράγοντας πίσω από την άνοδο του ευρώ», σημειώνει η Goldman. 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News