Business & Finance Παρασκευή 13/11/2020, 19:04
ΑΓΟΡΕΣ

Νέο ράλι στα ελληνικά ομόλογα: Η απόδοση του 10ετούς είναι χαμηλότερη από των ΗΠΑ

Πολύ κοντά σε νέο ιστορικό χαμηλό βρίσκονται οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, μετά τις δεσμεύσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για διατήρηση της υποστηρικτικής νομισματικής πολιτικής, στην προσπάθεια αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας.

Πιο συγκεκριμένα, η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ξεκαθάρισε ότι η νομισματική πολιτική θα συνεχίσει να είναι υποστηρικτική, προαναγγέλλοντας επί της ουσίας τη διατήρηση του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων, ύψους τουλάχιστον 1,3 τρισεκατομμυρίου ευρώ.

Μάλιστα, οι αναλυτές δεν αποκλείουν την επέκταση -χρονική και ποσοτική- του εν λόγω του προγράμματος, προκειμένου να αμβλυθούν οι συνέπειες του νέου κύματος lockdown, το οποίο ήδη εφαρμόζεται σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.

Όπως είναι φυσικό, οι παραπάνω δηλώσεις παρέχουν σημαντική ώθηση στα 10ετή ελληνικά ομόλογα, οι αποδόσεις των οποίων υποχωρούν κατά 1,8 μονάδα βάσης στο 0,750%. Δηλαδή μία ανάσα από το ιστορικό χαμηλό του 0,747%. 

Την ίδια ώρα, τα spreads -δηλαδή η απόκλιση της απόδοσης των 10ετών ομολόγων μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας- διαμορφώνονται στις 129,9 μονάδες βάσης, ενώ οι αποδόσεις των 2ετών και των 3ετών ελληνικών ομολόγων διατηρούνται σε επίπεδα κάτω του 0%. 

Είναι χαρακτηριστικό δε, ότι αυτή τη στιγμή, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου κυμαίνεται σε χαμηλότερο επίπεδο σε σχέση με την απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου. 

Εν ολίγοις, η Ελλάδα, εφόσον θεωρητικά έβγαινε σήμερα στις αγορές, θα εξασφάλιζε χαμηλότερο κόστος δανεισμού σε σχέση με τις ΗΠΑ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού κρατικού ομολόγου κινείται σήμερα στο 0,890%, καταγράφοντας οριακή αύξηση της τάξης της 0,4 μονάδας βάσης. 

Πέραν της Ελλάδας βέβαια, σημαντική αποκλιμάκωση εμφανίζουν και οι αποδόσεις των υπόλοιπων ευρωπαϊκών ομολόγων. Ενδεικτικά, το 10ετές ομόλογο της Κύπρου διολισθαίνει κατά 4,1 μονάδες βάσης, της Γαλλίας κατά 0,2 μονάδα βάσης, της Ιταλίας κατά 0,5 μονάδα βάσης, της Γερμανίας κατά 0,3 μονάδα βάσης, της Ιρλανδίας κατά 2,6 μονάδα βάσης κ.ο.κ. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News