Business & Finance Παρασκευή 19/03/2021, 09:15
ΑΓΟΡΕΣ

Οριστικό τέλος στο ράλι του πετρελαίου;

Οριστικό τέλος στο ράλι του πετρελαίου;

Τον τελευταίο μήνα οι τιμές του πετρελαίου επιδίδονταν σε ένα εντυπωσιακό ράλι, χωρίς αυτό να δικαιολογείται ιδιαίτερα από τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας και της ζήτησης αργού. 

Η συμφωνία του OPEC+ για μείωση προσφοράς, τα hedge funds με τα δυναμικά πονταρίσματα και μία επίθεση στις εγκαταστάσεις του σαουδαραβικού κολοσσού Aramco είχαν οδηγήσει την τιμή του Brent πάνω από τα 70 δολάρια το βαρέλι, για πρώτη φορά εδώ και έναν περισσότερο χρόνο. Η άνοδος αυτή όμως είχε έρθει σε μία περίοδο κατά την οποία μεγάλες οικονομίες του πλανήτη βρίσκονται παγιδευμένες σε lockdown, αλλά και επιχειρούν τη μετάβαση σε πιο καθαρές μορφές ενέργειας. 

Έτσι το +30% που είχε επιτευχθεί από τις αρχές του έτους, θα έφτανε αναπόφευκτα στο τέλος του. Χθες οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν ενδοσυνεδριακά έως και 10%. Την πτώση ενέτεινε και η ενίσχυση του δολαρίου.  Όπως σχολιάζει η UBS «μία διόρθωση αναμενόταν εδώ και καιρό και τελικά ήρθε». Παρόλα αυτά η ελβετική τράπεζα παραμένει συγκρατημένα αισιόδοξη για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές και προειδοποιεί ότι μάλλον έχουμε να κάνουμε με ένα «διάλειμμα» και όχι με το οριστικό τέλος στο ράλι του πετρελαίου. 

Πολλά θα εξαρτηθούν βέβαια από το πόσο γρήγορα θα τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία και πόσο δυναμικά θα είναι τα βήματα των οικονομιών προς την «κανονικότητα». 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News