Business & Finance Πέμπτη 18/03/2021, 22:00
WALL STREET

Σε ελεύθερη πτώση ο Nasdaq – Εχασαν έδαφος Dow και S&P 500

Σε ελεύθερη πτώση ο Nasdaq – Εχασαν έδαφος Dow και S&P 500

Το εκρηκτικό μείγμα της συνεχιζόμενης ανόδου των ομολογιακών αποδόσεων σε συνδυασμό με την εξάπλωση του κορωνοϊού στην Ευρώπη πυροδότησαν νέο κύμα ρευστοποιήσεων στη Wall Street που έκλεισε τη σημερινή συνεδρίαση σε βαθύ «κόκκινο». 

Το μεγαλύτερο πλήγμα υπέστη ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq που έκλεισε με απώλειες 3,02%, δεχόμενος πιέσεις από την εκτίναξη της απόδοσης του 10ετούς αμερικανικού κρατικού ομολόγου σε υψηλό 14 μηνών, καθώς οι δηλώσεις του προέδρου της Fed Τζερόμ Πάουελ, όχι μόνο δεν κατάφεραν να πείσουν τις αγορές αλλά και να τις φοβίσουν ως προς την πορεία του πληθωρισμού.  

Οι απώλειες της τεχνολογίας καθοδογήθηκαν από τους κορυφαίους του κλάδου, Apple, Alphabet, Microsoft και Facebook που υποχώρησαν τουλάχιστον 2%. Η μετοχή της Tesla υποχώρησε επίσης άνω του 5%. 

Ο S&P υποχώρησε από το αρχικό ιστορικό υψηλό του, κλείνοντας με απώλειες 1,47%, ενώ με πτώση 0,46% έκλεισε και ο δείκτης Dow Jones, αφού όμως και αυτός είχε αγγίξει ενδοσυνεδριακά ιστορικό υψηλό με στήριγμα τις μετοχές τραπεζών.  

Η απόδοση του αμερικανικού 10ετους κρατικού ομολόγου κλιμακώθηκε περίπου 11 μονάδες βάσης, ξεπερνώντας το 1,75% και αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2020. Περισσότερο από έξι μονάδες βάσης αυξήθηκε και η απόδοση του αμερικανικού 30ετούς, που ξεπέρασε το φράγμα του 2,5% για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2019. Η άνοδος καταγράφεται αφότου η Φέντεραλ Ριζέρβ έστειλε το μήνυμα ότι θα επιτρέψει την αύξηση του πληθωρισμού, με αποτέλεσμα να επηρεαστούν οι μετοχές ανάπτυξης, παρότι ο Τζερόμ Πάουελ έδωσε διαβεβαιώσεις ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ δεν θα αυξήσει τα επιτόκια πριν από το 2023, ανεξαρτήτως πληθωρισμού.  

«Ο κίνδυνος μίας μεγάλης και γρήγορης αύξησης των αποδόσεων συνιστά βασική ανησυχία και γι΄αυτό θα συνεχίσουν να πλήττονται οι μετοχές ανάπτυξης», αναφέρει ο Κρεγκ Τζόνσον, στρατηγικός αναλυτής της Piper Sandler.

«Το να δηλώνει ότι είναι πρόθυμη να επιτρέψει την άνοδο του πληθωρισμού για ένα χρονικό διάστημα είναι ένας πλάγιος τρόπος για τη Fed για να πει ότι θα αφήσει τις μακροπρόθεσμες αποδόσεις να κλιμακωθούν περαιτέρω», αναφέρει ο Μάτ Μάλεϊ, στρατηγικός αναλυτής της Miller Tabak. 

Αυτές που επωφελήθηκαν ωστόσο ήταν οι τράπεζες, καθώς τα υψηλότερα επιτόκια βελτιώνουν τα περιθώρια κέρδους τους. Η μετοχή της JPMorgan ενισχύθηκε 2%, ενώ της Goldman Sachs 1,9%. 

Ο μεγάλος χαμένος ήταν ωστόσο ο πετρελαϊκός κλάδος, με απώλειες κοντά στο 3%, στον απόηχο της ελεύθερης πτώσης των τιμών πετρελαίου, που έφθασε το 7%. Η τιμή brent υποχώρησε κάτω από τα 64 δολάρια, ενώ η τιμή αργού κινείτο στα 60 δολάρια, έχοντας και οι δύο τιμές απωλέσει 11% της αξίας τους από τις 8 Μαρτίου. 

Στο αρνητικό κλίμα συνέβαλε και η είδηση ότι η Γαλλία προχωρά σε νέα αυστηρή καραντίνα σε 16 περιφέρειές της σε ολόκληρη την χώρα, συμπεριλαμβανομένου του Παρισιού, για ένα μήνα, σε μία ακόμη ένδειξη ότι τα κρούσματα του κορωνοϊού εξαπλώνονται και πάλι σε ολόκληρη τη γηραιά ήπειρο, μετά δε και τη νέα εμπλοκή που συνέβη με το εμβόλιο της AstraZeneca. 

Αναφορικά με τα νέα οικονομικά στατιστικά στοιχεία, δεν φαίνεται να επηρεάσαν τους επενδυτές παρότι σκιαγραφούν μεικτή εικόνα για την αμερικανική οικονομία. Οι αιτήσεις για τα επιδόματα ανεργίας ανήθλαν την προηγούμενη εβδομάδα έως τις 13 Μαρτίου στις 770.000, περισσότερες από τις προβλέψεις των αναλυτών. Ωστόσο, ο δείκτης μεταποιητικής δραστηριότητας της Φιλαδέλφια εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το 1973. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News