Business & Finance Πέμπτη 18/03/2021, 19:47
ΟΜΟΛΟΓΑ

Στα ύψη οι γερμανικές αποδόσεις – «κράτησε» η περιφέρεια

Στα ύψη οι γερμανικές αποδόσεις – «κράτησε» η περιφέρεια

Στο υψηλότερο επίπεδο έτους εκτινάχθηκε σήμερα η απόδοση του γερμανικού 30ετούς, ακολουθώντας την ανοδική τάση των αποδόσεων στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, καθώς οι αγορές δεν φαίνεται να πείστηκαν από τις δηλώσεις του προέδρου της Φέντεραλ Ριζέρβ, Τζερόμ Πάουελ, για τις προοπτικές του πληθωρισμού, στην χθεσινή συνεδρίαση. 

Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ξέφυγε σήμερα πάνω από το 1,74% για πρώτη φορά απο τον Ιανουάριο του 2020. Οι επενδυτές εμφανίζονται αβέβαιοι ως προς τον αντίκτυπο που θα έχει το νέο πλαίσιο της Fed να επιτρέψει τον πληθωρισμό να κινηθεί πάνω από το στόχο του 2%. «Είμαστε αβέβαιοι ως προς τις προοπτικές του πληθωρισμού, εάν η Φέντεραλ Ριζέρβ παραμείνει απαθής, θα πρέπει να ανησυχούμε μήπως μία προσωρινή άνοδος του πληθωρισμού μορφοποιηθεί σε κάτι πιο σταθερό στο μέλλον;», διερωτάται ο Ρίτσαρντ ΜακΓκουάιρ, στρατηγικός αναλυτής της Radobank. 
  
Στη Γερμανία, η απόδοση του 30ετούς εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2020, στο 0,311%, ενώ του 10ετούς έφθασε στο -0,249%. Η διαφορά απόδοσης μεταξύ 10ετούς και 30ετούς εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το Σεπτέμβριο του 2019, στις 56 μονάδες βάσης. 

Ωστόσο, η άνοδος των αποδόσεων του ευρώ ήταν πιο συγκρατημένη σε σχέση με τις ΗΠΑ και αυτό χάρη στη δέσμευση της ΕΚΤ ότι θα επιταχύνει τις αγορές ομολόγων της. Το spread μεταξύ αμερικανικών και γερμανικών κρατικών ομολόγων στη 10ετία διευρύνθηκε στις 200 μονάδες βάσης, για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο του 2020. 

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, επανήλθε σήμερα με νέες δηλώσεις, λέγοντας ότι η κεντρική τράπεζα δεν θα σπεύσει να «απαντήσει» σε προσωρινές ανοδικές τάσεις του πληθωρισμού και ότι θα χρειαστεί κάποιος χρόνος για να γίνει αισθητή η αύξηση των αγορών ομολόγων. 

Παρά τις γενικότερες ρευστοποιήσεις, στην ευρωπεριφέρεια οι ιταλικές και ελληνικές αποδόσεις συγκρατήθηκαν. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς παριορίστηκε μία μονάδα βάσης, στο 0,95% με το spread στις 121 μονάδες βάσης, ενώ το ίδιο μοτίβο παρατηρήθηκε και στην παλαιά 10ετία με την απόδοση στο 0,82% και στην πενταετία στο 0,04%. Περιορισμένος στα 68 εκατ.ευρώ και ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ, εκ των οποίων τα 50 εκατ.ευρώ έγιναν στη 10ετία.

Στην Ιταλία, η απόδοση του 10ετούς περιορίστηκε επίσης μία μονάδα βάσης στο 0,69%, με το spread έναντι του αντίστοιχου γερμανικού στις 95 μονάδες βάσης. 

moneyreview.gr
 
    

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News