Business & Finance Πέμπτη 18/03/2021, 16:10
ΑΓΟΡΕΣ

Ανασύνταξη δυνάμεων στη Wall Street μετά τα νέα ιστορικά ρεκόρ 

Ανασύνταξη δυνάμεων στη Wall Street μετά τα νέα ιστορικά ρεκόρ 

Δεν καταφέρνει να διατηρήσει το θετικό μομέντουμ από τη χθεσινή συνεδρίαση η Wall Steet, μια ημέρα μετά τις διαβεβαιώσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, ότι δεν προτίθεται να αποσύρει άμεσα τα μέτρα στήριξης ή να προβεί σε αλλαγή της χαλαρής νομισματικής της πολιτικής.

Χθες μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασης της Fed, ο επικεφαλής της Τζερόμ Πάουελ δήλωσε ότι με τα έως τώρα δεδομένα τα επιτόκια θα διατηρηθούν στο εύρος 0-0,25% έως το 2023 και τα μέτρα στήριξης θα παραμείνουν ως έχουν. 

Ερωτηθείς για τον πληθωρισμό απάντησε ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θέλει να υπερβεί το 2%, κάτι το οποίο αναμένεται να συμβεί προς το τέλος της τρέχουσας χρονιάς. 

Οι δηλώσεις αυτές λειτούργησαν καταλυτικά στην ψυχολογία των επενδυτών, δίνοντας ώθηση στο αμερικανικό χρηματιστήριο, με τον Dow Jones να καταρρίπτει το ορόσημο των 33.000 μονάδων σημειώνοντας νέο ιστορικό υψηλό ρεκόρ, κάτι που έπραξε και ο S&P 500. 

Σήμερα ωστόσο ο ενθουσιασμός ατόνησε, με τους τρεις βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες να υποχωρούν, εντούτοις ο Dow Jones έχει προλάβει να σημειώσει νέο ιστορικό ρεκόρ στις 33.085,45 μονάδες. 

Η σημερινή ημέρα εξάλλου από πλευράς μακροοικονομικών στοιχείων δεν δίνει μια ξεκάθαρη εικόνα. 

Πριν από λίγο το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας δημοσιοποίησε τα στοιχεία για τις νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας την περασμένη εβδομάδα, οι οποίες αυξήθηκαν στις 770.000, από 725.000 μια εβδομάδα νωρίτερα κι έναντι εκτιμήσεων για 700.000 νέες αιτήσεις. Η αύξηση αυτή έρχεται κι ενώ ήδη κάποιες αμερικανικές πολιτείες χαλαρώνουν τα περιοριστικά μέτρα, ανοίγοντας σταδιακά οι επιχειρήσεις. 
Από την άλλη ο δείκτης της Fed της Φιλαδέλφεια για τη μεταποίηση τον Μάρτιο, εκτοξεύθηκε από τις 23,1 μονάδες στις 51,8 μονάδες, η υψηλότερη τιμή του δείκτη από το 1973 κι έναντι εκτιμήσεων για ανάγνωση στις 23 μονάδες. 

Ωστόσο η εκτίναξη αυτή του δείκτη δεν στάθηκε ικανή να αντισταθμίσει την απογοήτευση από τα στοιχεία για την αγορά εργασίας και να αναστρέψει το σημερινό αρνητικό κλίμα. 

Ο Dow Jones κινείται πέριξ του μηδενός με μικρή θετική ή αρνητική μεταβολή, ο S&P 500 υποχωρεί σχεδόν κατά 0,70%, με τον Nasdaq να αποδυναμώνεται περί του 1,60%. 

moneyreview.gr

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News