Business & Finance Τετάρτη 17/03/2021, 19:50
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Στα χαμηλά η Ευρώπη – Με το βλέμμα στη Fed

Στα χαμηλά η Ευρώπη – Με το βλέμμα στη Fed

Με πτώση έκλεισε η Ευρώπη, με τους επενδυτές να έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στην απόφαση της Φέντεραλ Ριζέρβ που ολοκληρώνει σήμερα το βράδυ τη διήμερη συνεδρίασή της, αποφεύγοντας τα μεγάλα ανοίγματα σε μετοχές.

Ο πανευρωπαίκός δείκτης STOXX 600 υποχώρησε 0,5%, με τον κλάδο κοινής ωφελείας και πρώτων υλών να καθοδηγούν την πτώση.

Οι επενδυτές αναμένουν εναγωνίως την απόφαση της Fed από τη στιγμή που η συνεχιζόμενη άνοδος των ομολογιακών αποδόσεων τροφοδοτεί τις ανησυχίες των επενδυτών για κλιμάκωση του πληθωρισμού, καθώς η αμερικανική οικονομία βελτιώνεται σταθερά από την κρίση της πανδημίας. 

Από τις μεμονωμένες μετοχές, αξιοσημείωτη είναι η άνοδος άνω του 6% της BMW, από τη στιγμή που η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία προέβλεψε σημαντική αύξηση της κερδοφορίας της το 2021. Ο επιμέρους δείκτης για τον κλάδο αυτοκινήτου και ανταλλακτικών μερών κατέγραψε κέρδη 3,3% αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από το 2018, με τη μετοχή της Volkswagen να κάνει επίσης άλμα 11%, καθώς προέβλεψε ότι οι πωλήσεις αυτοκινήτων της και τα κέρδη της για το 2021 θα ξεπεράσουν τα επίπεδα του 2020. 

Ο κλάδος αυτοκινήτου βοήθησε το δείκτη DAX στην Φρανκφούρτη να κλείσει με άνοδο 0,3%, ενώ με οριακή άνοδο 0,1% έκλεισε και ο δείκτης CAC 40 στο Παρίσι. Από τους υπόλοιπους δείκτες, ο IBEX στη Μαδρίτη υποχώρησε 1,1%, ενώ ο PSI 20 στη Λισαβώνα κατέγραψε απώλειες 1,35%. Με πτώση 0,5% και ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο. 

«Οι επενδυτές επέλεξαν να παραμείνουν στο περιθώριο εν αναμονή της απόφασης της Fed. Ωστόσο, ο πρόεδρός της Τζερόμ Πάουελ θα δυσκολευθεί να πείσει τις αγορές ότι η άνοδος του πληθωρισμού δεν συνιστά αιτία ανησυχίας και ότι η επιτοκιακή αύξηση θα περιμένη τουλάχιστον δύο χρόνια», αναφέρει ο Μίλαν Κατκοβικ, αναλυτής της Axi. 

 moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News