Business & Finance Τρίτη 16/03/2021, 19:26
ΟΜΟΛΟΓΑ

Σε στάση επιφυλακής η αγορά κρατικών ομολόγων του ευρώ

Σε στάση επιφυλακής η αγορά κρατικών ομολόγων του ευρώ

Σε στάση επιφυλακής βρίσκεται η αγορά κρατικών ομολόγων του ευρώ, εν αναμονή της ολοκλήρωσης της συνεδρίασης της Fed αλλά και εν μέσω αβεβαιότητας γύρω από τα εμβόλια μετά το θέμα που προέκυψε με τα εμβόλια της AstraZeneca.

Στην ελληνική αγορά, οι επενδυτές προέβησαν σε ρευστοποιήσεις για να ανοίξουν θέσεις για το νέο 30ετές ομόλογο που αναμένεται να εκδώσει το ελληνικό δημόσιο, για πρώτη φορά από το Μάρτιο του 2005. Η απόδοση του 10ετούς έκλεισε με ανοδική διόρθωση στο 0,86% με το spread στις 121 μονάδες βάσης. Στην παλαιά 10ετία η απόδοση κινήθηκε στο 0,74%, ενώ στην πενταετία στο 0,04%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ περιορίστηκε στα 39 εκατ.ευρώ.

Από την υπόλοιπη Ευρωζώνη, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς παρέμεινε στάσιμη στο -0,33%, κατά πολύ χαμηλότερα από το -0,20% που είχε αγγίξει στα τέλη Φεβρουαρίου και το οποίο σηματοδοτεί το υψηλότερο επίπεδο από το Μάρτιο του 2020. Η γερμανική αγορά κρατικού χρέους δεν αντέδρασε στα στοιχεία του οικονομικού ινστιτούτου ZEW που έδειξαν ότι το επενδυτικό κλίμα στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης βελτιώθηκε περισσότερο του αναμενομένου το Μάρτιο.

Επίσης, η μεγάλη πλειοψηφία των οικονομικών αναλυτών περιμένουν ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει την ανιούσα, όπως και οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων, σύμφωνα με το ZEW.

Χωρίς ιδιαίτερη μεταβολή κινήθηκαν και οι αποδόσεις των υπόλοιπων κρατικών ομολόγων του ευρώ, με εξαίρεση του ιταλικού 10ετούς που ενισχύθηκε δύο μονάδες βάσης στο 0,63% με το spread στις 96 μονάδες βάσης.

Η διαφορά απόδοσης μεταξύ του γερμανικού και αμερικανικού 10ετούς – δείκτης που αποτυπώνει την απόκλιση ανάμεσα στο ασφαλές ενεργητικό της Ευρωζώνης και των ΗΠΑ – παραμένει πολύ κοντά στο υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2020, καθώς οι αμερικανικές αποδόσεις συνέχισαν την ανιούσα σε αντίθεση με τις γερμανικές που έχουν αποκλιμακωθεί. Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς παραμένει στην περιοχή του 1,60%.

Η Γαλλία άντλησε 7 δισ.ευρώ από την έκδοση του δεύτερου “πράσινου” ομολόγου της μέσω κοινοπρακτικού σχήματος τραπεζών, σύμφωνα με τις τράπεζες που έχουν αναλάβει την έκδοση. Η Γαλλία είναι κορυφαίος εκδότης “πράσινων” ομολογων – τα οποία χρηματοδοτούν φιλικά προς το περιβάλλον προγράμματα – έχει αντλήσει 28,87 δισ.ευρώ μέσω του “πράσινου” ομολόγου που εξέδωσε για πρώτη φορά το 2017, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv. H επενδυτική ζήτηση στο νέο ομόλογο ανήλθε στα 34,5 δισ.ευρώ.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News