Business & Finance Πέμπτη 12/11/2020, 12:56
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

IEA: Το εμβόλιο δεν θα αυξήσει την πετρελαϊκή ζήτηση

IEA: Το εμβόλιο δεν θα αυξήσει την πετρελαϊκή ζήτηση

Το εμβόλιο κατά του Covid-19 δεν πρόκειται να προσφέρει σημαντικό στήριγμα στην παγκόσμια πετρελαϊκή ζήτηση το 2021, επεσήμανε η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ), εκτίμηση που ανέκοψε τα κέρδη των τιμών πετρελαίου από την αρχή της εβδομάδας στην είδηση ότι το εμβόλιο της Pfizer είναι περισσότερο από 90% αποτελεσματικό.

«Είναι πολύ ενωρίς να γνωρίζουμε με ποιό τρόπο και πότε τα εμβόλια θα επαναφέρουν τη ζωή μας στην κανονικότητα. Προς το παρόν, δεν προβλέπουμε ότι το εμβόλιο θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην πετρελαϊκή ζήτηση το πρώτο εξάμηνο του 2021. Οι δυσοίωνες προοπτικές ως προς τη ζήτηση και η αύξηση της παραγωγής σε ορισμένες χώρες υποδηλώνουν ότι τα σημερινά θεμελιώδη είναι υπερβολικά εξασθενημένα για να δώσουν ώθηση στις τιμές», αναφέρεται στη μηνιαία έκθεση της ΙΕΑ. Η τιμή brent στο Λονδίνο υποχωρούσε 0,8% στα 43,46 δολάρια το βαρέλι, τη στιγμή που στην χθεσινή συνεδρίαση είχε ξεπεράσει τα 45 δολάρια. 

Ενώ υπογράμμισε ότι οι χώρες του ΟΟΣΑ μείωσαν έως το Σεπτέμβριο τα αποθέματά τους επί δύο συναπτούς μήνες, η ΙΕΑ εφιστά την προσοχή ότι τα επίπεδα αποθήκευσης δεν απέχουν και πολύ από το ζενίθ του Μαίου, στην κορύφωση της πανδημίας. Η ίδια επικαλέστηκε την έξαρση της πανδημίας σε Ευρώπη και ΗΠΑ μαζί με τα νέα απαγορευτικά μέτρα ως τους δύο βασικούς παράγοντες που την έκαναν να αναθεωρήσει πτωτικά τις προβλέψεις της για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου για το 2020 κατά 400.000 βαρέλια ημερησίως. Μοναδική εξαίρεση η Κίνα και η Ινδία, για τις οποίες η ΙΕΑ αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις της για τη ζήτηση. 

Επίσης, η ΙΕΑ προειδοποίησε ότι τα σχέδια του ΟΠΕΚ και των εταίρων του, όπως η Ρωσία, να αυξήσουν την παραγωγή τους κατά 2 εκατ.βαρέλια ημερησίως από τον Ιανουάριο θα σημάνoυν ότι η προσφορά θα ξεπεράσει τη ζήτηση. 

Πηγή: Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News