Business & Finance Τετάρτη 11/11/2020, 15:15
ΑΓΟΡΕΣ

Τουρκία: Η κίνηση – ματ που αλλάζει την πορεία της λίρας

Σημαντικά κέρδη εμφανίζει σήμερα η αξία της τουρκικής λίρας, μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας να καταστήσει ευκολότερη την πρόσβαση των ξένων επενδυτών στη χρηματοδότηση του τουρκικού νομίσματος. 

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, οι αρχές της γειτονικής χώρας προχώρησαν στη χαλάρωση των συναλλαγματικών περιορισμών, αυξάνοντας το ανώτατο ποσό των συμφωνιών ανταλλαγής νομισμάτων και παραγώγων μεταξύ τουρκικών τραπεζών και ξένων επενδυτών.

Ειδικότερα, το επίμαχο όριο αναπροσαρμόστηκε στο 5% επί του μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών για συναλλαγές με οριζοντα ωρίμανσης επτά ημερών και στο 10% για συναλλαγές με ορίζοντα ωρίμανσης 30 ημερών. Μέχρι πρότινος, τα όρια κυμαίνονταν σε 2% και 5% αντίστοιχα.

Ως αποτέλεσμα, το τουρκικό νόμισμα ενισχύεται αυτή τη στιγμή (15.00) κατά 3% έναντι του ευρώ και κατά 2,8% έναντι του δολαρίου, και διαμορφώνεται στις 9,30 λίρες ανά ευρώ και στις 7,91 λίρες ανά δολάριο.

Αλλαγή κλίματος 

Η κίνηση-ματ της κεντρικής τράπεζας έρχεται σε συνέχεια της καθαίρεσης του κεντρικού τραπεζίτη, Μουράτ Ουισάλ, καθώς και της παραίτησης του γαμπρού του Ερντογάν και πρώην υπουργού Οικονομικών, Μπεράτ Αλμπαϊράκ -αρχιτεκτόνων της πρότερης νομισματικής πολιτικής της Τουρκίας.

Άλλωστε, οι αλλαγές των δύο παραπάνω προσώπων έτυχαν της θετικής αντίδρασης των αγορών, με την τουρκική λίρα να ανακόπτει αμέσως το καθοδικό σερί και να απομακρύνεται σταδιακά από τα ιστορικά χαμηλά.

Προς αύξηση επιτοκίων

Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, ορισμένοι αναλυτές θεωρούν ότι ο νέος κεντρικός τραπεζίτης θα προχωρήσει και σε αύξηση των επιτοκίων, μία κίνηση η οποία θεωρείται κλειδί για την ισχυροποίηση του εγχώριου νομίσματος, καθώς και για την επιστροφή της Τουρκίας σε πιο ορθόδοξες νομισματικές πολιτικές.

Υπενθυμίζεται ότι, αυτή τη στιγμή, το βασικό επιτόκιο βρίσκεται στο 10,25%, δηλαδή σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από τον καλπάζοντα πληθυρισμό, με αποτέλεσμα η Τουρκία να δέχεται μια άνευ προηγουμένου φυγή κεφαλαίων, η οποία οδήγησε σε μια από τις σοβαρότερες νομισματικές κρίσεις της πρόσφατης ιστορίας. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News