Business & Finance Πέμπτη 11/03/2021, 15:49
ΑΓΟΡΕΣ

Επανέρχεται σε τροχιά ανόδου το πετρέλαιο, ξεπέρασε τα 65 δολάρια το αργό 

Επανέρχεται σε τροχιά ανόδου το πετρέλαιο, ξεπέρασε τα 65 δολάρια το αργό 

Αισθητή άνοδο καταγράφει σήμερα το πετρέλαιο επεκτείνοντας τα κέρδη από τη χθεσινή συνεδρίαση, εν μέσω για γενικευμένης αισιοδοξίας μετά την έγκριση από το Κογκρέσο του νέου πακέτου στήριξης ύψους 1.9 τρισ. δολαρίων και εκμεταλλευόμενο την υποχώρηση του αμερικανικού δολαρίου. 

Περί τις 15:30 ώρα Ελλάδος η τιμή του μπρεντ σημειώνει άνοδο περί του 1,50% στα 68,91 δολάρια το βαρέλι, την ίδια ώρα που αυτή του αργού ενισχύεται κατά 1,44% στα 65,33 δολάρια το βαρέλι. 

Το ορυκτό καύσιμο μπήκε στην τρέχουσα εβδομάδα με το «αριστερό» σημειώνοντας κατά τις δύο πρώτες συνεδριάσεις απώλειες 2,61% το μπρεντ και 3,17% το αργό, εν μέσω ενός γενικευμένου φόβου ότι ήρθε η ώρα για να μπει τέλος στην αδράνεια του πληθωρισμού. 

Την αίσθηση αυτή μάλιστα ενέτεινε το ράλι των τιμών του πετρελαίου κατά τις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις της περασμένης εβδομάδας. 

Ωστόσο χθες δημοσιεύθηκαν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ τον Φεβρουάριο, ο οποίος έτρεξε με ρυθμό 0,4% σε μηνιαία βάση. Η μεταβολή αυτή ανακούφισε τους επενδυτές και «κάλμαρε» τις αγορές, οι οποίες το προηγούμενο διάστημα δέχθηκαν πιέσεις από τις προσδοκίες για άνοδο του πληθωρισμού. 

Μετά το πέρας της χθεσινής συνεδρίασης το μπρεντ έκλεισε στο +0,56% και στα 67,90 δολάρια το βαρέλι και το αργό στο +0,67% στα 64,44 δολάρια το βαρέλι. 

Σήμερα όμως στο «μωσαϊκό» των θετικών εξελίξεων προστέθηκαν η έγκριση από του νέου πακέτου στήριξης στις ΗΠΑ, η αποδυνάμωση του δολαρίου και τα στοιχεία για τα αποθέματα του ορυκτού καυσίμου στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα. 

Τις αγορές έχει καταβάλει μια γενικευμένη αισιοδοξία, μετά την έγκριση από το Κογκρέσο του νέου δημοσιονομικού πακέτου στήριξης, ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων, ένα από τα μεγαλύτερα στην ιστορία της μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο. 

Ο δείκτης του αμερικανικού νομίσματος που το μετρά έναντι μιας ομάδας έξι βασικών νομισμάτων, υποχωρεί σήμερα σε χαμηλό εβδομάδας, καθιστώντας το πετρέλαιο που διαπραγματεύεται σε δολάριο φθηνότερο για τους αγοραστές με διαφορετικό νόμισμα. 

Από την άλλη, σύμφωνα με την αμερικανική Διοίκηση Πληροφοριών Ενέργειας τα αποθέματα βενζίνης στις ΗΠΑ την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 5 Μαρτίου, υποχώρησαν κατά 11,9 εκατ. βαρέλια, έναντι εκτιμήσεων για συρρίκνωσή τους κατά 3,5 εκατ. βαρέλια. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News