Business & Finance Τρίτη 10/11/2020, 18:06
ΑΓΟΡΕΣ

WSJ: Τι κρύβεται πίσω από τις αρνητικές αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων

WSJ: Τι κρύβεται πίσω από τις αρνητικές αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων

Η πτώση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων σε αρνητικό επίπεδο, για πρώτη φορά στην ιστορία, σηματοδοτεί μία μεγάλη στροφή στην εκτίμηση των επενδυτών για την προθυμία της Ευρώπης να στηρίξει την πιο χρεωμένη χώρα της ένωσης, διαπιστώνει η Wall Street Journal. 

 

Θυμίζοντας ότι η Ελλάδα θεωρούνταν για χρόνια ο πιο αδύναμος κρίκος της Ευρωζώνης και εκείνος που θα μπορούσε να οδηγήσει την ΕΕ στη διάσπαση, η αμερικανική εφημερίδα επισημαίνει ότι η Ελλάδα είδε τη Δευτέρα τις αποδόσεις των ομολόγων της να γίνονται αρνητικές (έως το -0,037% για το 3ετές ομόλογο) για πρώτη φορά. 

Η Αθήνα έχει πουλήσει και στο παρελθόν 3μηνα έντοκα γραμμάτια με αρνητικές αποδόσεις. Όμως αυτή ήταν η πρώτη φορά που οι αποδόσεις των 2ετών και 3ετών ομολόγων έγιναν αρνητικές.

Ασφαλώς, τα νέα γύρω από την επιτυχία του εμβολίου της Pfizer συνέβαλαν στο ράλι των ελληνικών ομολόγων, καθώς έσπρωξαν τους επενδυτές σε assets που αναμένεται να ωφεληθούν από το άνοιγμα των οικονομιών. 

Όμως στο μεγαλύτερο βαθμό, η αποκλιμάκωση των αποδόσεων (οι οποίες είχαν ξεπεράσει και το 3,5% κατά τη διάρκεια της αναταραχής που σημειώθηκε στις αγορές το Μάρτιο), οφείλεται στο τεράστιο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, επισημαίνει η WSJ. «Η ΕΚΤ έχει αφαιρέσει το ρίσκο και αναμένεται να συνεχίσει να το κάνει», λέει στην εφημερίδα ο Τζέιμς Άθεϊ, της Aberdeen Standard Investments.

Η απότομη πτώση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων σηματοδοτεί την ταχύτατη σύγκλιση του κόστους δανεισμού των χωρών της Ευρώπης, ακόμα και την ώρα που το δημόσιο χρέος της Αθήνας αναμένεται να ξεπεράσει το 200% του ΑΕΠ έως τα τέλη του έτους. «Παρόλα αυτά, επενδυτές και αναλυτές εμφανίζονται όλο και πιο άνετοι με τα ομόλογά της», σημειώνει το δημοσίευμα.  Και αυτό γιατί κάποιοι εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα επεκτείνει το πακέτο των νομισματικών μέτρων της τον επόμενο μήνα. 

Θετικά για τα ελληνικά ομόλογα λειτούργησαν, άλλωστε, τόσο η αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας από τη Moody’s, όσο και το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών. «Εάν ο πρόεδρος Τραμπ είχε κερδίσει μία δεύτερη θητεία, θα ήταν πολύ πιο επιθετικός απέναντι στην Ευρώπη στην εμπορική πολιτική. Ο Μπάιντεν αναμένεται να είναι πιο συλλογικός και συνεργατικός, κάτι που απομακρύνει έναν πιθανό αρνητικό παράγοντα, καθώς η Ευρώπη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το εμπόριο», εξηγεί ο Άθεϊ της Aberdeen. Η Ελλάδα αναμένεται να είναι ιδιαίτερα ωφελημένη, αφού η χώρα παράγει το 37% του ΑΕΠ της από τις εξαγωγές. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News