Business & Finance Τρίτη 9/03/2021, 23:00
WALL STREET

Δυναμική επιστροφή για την τεχνολογία – Κέρδη 3,7% για το Nasdaq

Δυναμική επιστροφή για την τεχνολογία – Κέρδη 3,7% για το Nasdaq

Σε ένα δυναμικό comeback, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq παρουσίασε την καλύτερη ημερήσια επίδοση από το περυσινό Απρίλιο, με ενδοσυνεδριακά άλμα άνω του 4%, βρίσκοντας στήριγμα στην αποκλιμάκωση των ομολογιακών αποδόσεων στις ΗΠΑ και στην επιστροφή των επενδυτών στις μετοχές τεχνολογίας.

Η μετοχή της Tesla έκανε εντυπωσιακή επάνοδο 17%, μετά από ένα καθοδικό σερί πέντε συνεδριάσεων, καταγράφοντας την καλύτερη ημερήσια επίδοση από τον Φεβρουάριο του 2020. Οι μετοχές των Apple, Facebook, Amazon.com και Microsoft κατέγραψαν επίσης κέρδη 4% μετά τις απώλειες των προηγούμενων εβδομάδων. «Συνήθως, όταν γίνονται μαζικές ρευστοποιήσεις, όπως αυτές του τεχνολογικού κλάδου, οι επενδυτές επιστρέφουν δριμύτεροι σε αγορές», αναφέρει ο Μάθιου Στάκι, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Northwestern Mutual Wealth Management.

Σύμφωνα με την Κριστίνα Χούπερ, στρατηγική αναλύτρια της Invesco στη Ν.Υόρκη, η αγορά φαίνεται να προσαρμόζεται στα νέα επίπεδα των ομολογιακών αποδόσεων. 

Ο δείκτης Nasdaq έκλεισε τη συνεδρίαση με κέρδη 3,69%, ενώ οι δείκτες S&P 500 και Dow Jones  με άνοδο 1,41% και 0,10% αντίστοιχα.

Τα blue chip ενισχύθηκαν ενδοσυνεδριακά 250 μονάδες ή λίγο λιγότερο από μία ποσοστιαία μονάδα καταρρίπτοντας ενδοσυνεδριακά ιστορικό υψηλό. Ωστόσο, προς το τέλος της συνεδρίασης η άνοδος ξεθύμανε με αποτέλεσμα να κλείσουν με οριακή άνοδο.

Οι μετοχές που σχετίζονται με τις προοπτικές ανάκαμψης, όπως χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και βαριάς βιομηχανίας κινήθηκαν κοντά στα ιστορικά υψηλά τους. Ωστόσο, ο δείκτης τραπεζών υποχώρησε 0,6% από το αρχικό υψηλό 14 ετών. 

Σε συνεχιζόμενη άνοδο και η μετοχή της GameStop, η οποία συνέχισε και χθες με κέρδη 22% αφού ενισχύθηκε 40% στη συνεδρίαση της Δευτέρας. 

Αφορμή για τα εντυπωσιακά κέρδη έδωσε η αποκλιμάκωση των αποδόσεων, έστω και μικρή, που οδήγησε το κόστος δανεισμού στη 10ετία στο 1,54%, αφού στην χθεσινή συνεδρίαση «φλέρταρε» και πάλι κοντά στο 1,61%, σε υψηλό 13 μηνών. 

Η άνοδος των αποδόσεων έπληξε πολλά δημοφιλή ονόματα από τον χώρο της τεχνολογίας, τα οποία παρουσίασαν διψήφιες απώλειες στη διάρκεια του προηγούμενου μηνός. Η μετοχή της Αpple υποχώρησε 10% τον Φεβρουάριο, ενώ της Tesla περισσότερο από 20%. Επίσης, οι «νικητές» της πανδημίας Zoom Video και Peloton κατέγραψαν και οι δύο απώλειες άνω του 20% το ίδιο διάστημα. 

«Αρκετές από αυτές τις μετοχές ρευστοποιήθηκαν υπερβολικά και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Συνεπώς, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι είδαμε μία εντυπωσιακή ανάκαμψη. Το ερώτημα είναι εάν αυτή η ανάκαμψη είναι αρκετά ισχυρή για να αντέξει», λέει ο Μάτ Μάλεϊ, στρατηγικός αναλυτής της Miller Tabak. 

moneyreview.gr
 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News