Business & Finance Τρίτη 10/11/2020, 10:47
ΑΓΟΡΕΣ

Τι θα φέρει η προεδρία Μπάιντεν για το δολάριο

Τι θα φέρει η προεδρία Μπάιντεν για το δολάριο

Περαιτέρω πτώση του δολαρίου εκτιμούν οι αναλυτές ότι θα φέρει η προεδρία του Τζο Μπάιντεν, καθώς τα γεωπολιτικά ρίσκα αναμένεται να περιοριστούν και το ύψος του πακέτου των δημοσιονομικών μέτρων για τη στήριξη της αμερικανικής οικονομίας προβλέπεται μικρότερο. 

«Η νίκη του εκλεγμένου προέδρου Μπάιντεν συνεπάγεται την επιστροφή σε μια πιο συμβατική διακυβέρνηση. Και με δεδομένο ότι αυτό εμπίπτει στη δικαιοδοσία του προέδρου, θα δούμε μία μεγάλη αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζεται η εξωτερική πολιτική. Το χτίσιμο συμμαχιών θα επιστρέψει. Η διαπραγματευτική τακτική που ξεκινά πρώτα απειλώντας με δασμούς, θα λάβει τέλος», γράφει σε ανάλυσή της η Citi Private Bank. 

«Ενδεχομένως ο τομέας στον οποίο θα έχουμε την περισσότερη σαφήνεια μετά τις εκλογές να είναι το διεθνές εμπόριο. Η αμερικανική εξωτερική πολιτική θα μπει σε μια πιο προβλέψιμη φάση, χωρίς κλιμακούμενες απειλές για δασμούς», προσθέτουν οι αναλυτές του οίκου, σύμφωνα με το CNBC. «Θεωρούμε πιθανή μία πτώση του δολαρίου και μία άνοδο των αναδυόμενων αγορών», σημειώνουν. 

«Αυτό που μας έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος των εκλογών ήταν ότι είδαμε όχι μόνο το κινεζικό γουάν και τα υπόλοιπα ασιατικά νομίσματα να ωφελούνται, αλλά είδαμε και ένα ευρύτερο sell off το δολαρίου, έναντι όλων των άλλων νομισμάτων του G10», είπε στο CNBC ο αναλυτής της JP Morgan Private Bank, Άνταμ Μαργκόλις. Με την εκλογή Μπάιντεν να μειώνει το συνολικό γεωπολιτικό risk premium, η JP Morgan συμβουλεύει τους επενδυτές να αναζητήσουν ευκαιρίες για να περιορίσουν τις overweight θέσεις τους στο δολάριο. 

Με τον έλεγχο της Γερουσίας να παραμένει στα χέρια των Ρεπουμπλικάνων, οι αγορές αρχίζουν τώρα να μετριάζουν τις προσδοκίες τους για ένα μεγάλο πακέτο δημοσιονομικών μέτρων. «Μία όλο και πιο απαισιόδοξη εικόνα ξετυλίγεται για το δολάριο, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι για τη στήριξη της αμερικανικής οικονομίας θα επιστρατευτεί το τύπωμα χρήματος από τη Fed και όχι οι δαπάνες της κυβέρνησης», αναφέρει ανάλυση της χρηματιστηριακής εταιρείας Phillip Futures.

Σημειώνεται ότι ο δολαριακός δείκτης, που παρακολουθεί την πορεία του αμερικανικού νομίσματος έναντι ενός καλαθιού από άλλα βασικά νομίσματα, άγγιξε τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 2 Σεπτεμβρίου την Παρασκευή, στην τιμή 92,456, ενώ συνέχισε να υποχωρεί τη Δευτέρα, όταν πια είχε γίνει σαφές ότι ο Τζο Μπάιντεν είναι ο νικητής των εκλογών. 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News